Considerată cea mai frumoasă navă din lume, „Amerigo Vespucci” este cea mai veche ambarcaţiune folosită de Marina Militară italiană drept navă şcoală pentru elevii Academiei Navale din Peninsulă. Velierul va ajunge în portul Constanţa în dimineaţa zilei de 26 august şi va acosta în Terminalul de Pasageri. În cele trei zile de staţionare la Constanţa, Biroul Ataşatului Militar al Ambasadei Italiei la Bucureşti a organizat un program oficial pe măsura rolului important de Ambasadoare a culturii şi tradiţiei marinăreşti italiene pe care "Amerigo Vespucci" îl deţine în lume de 78 de ani. Nava va fi deschisă publicului pentru vizite la bord şi în portul Constanţa conform programului următor: pe 26 august între 15.00 şi 19.00, pe 27 august între 15.00 şi 17.00 iar pe 28 august între 15.00 şi 19.00.

Inaugurată pe 22 februarie 1931, „Amerigo Vespucci” este prin excelenţă Nava Şcoală a Marinei Militare italiene pentru pregătirea viitorilor ofiţeri. Pe parcursul perioadei de instrucţie, celor 278 de membri ai echipajului li se alătură ofiţerii aspiranţi (circa 120) şi personalul auxiliar al Academiei, atingînd cifra de 450 persoane.

Vespucci a participat la manifestări şi evenimente importante în lume fiind un simbol al Marinei Militare italiene şi un mijloc excelent de promovare a "made in Italy" prin evenimente în sprijinul autorităţilor civile şi militare străine, organizate la bord în timpul staţionărilor în ţări străine. Printre manifestările cele mai recente se semnalează participarea la America's Cup în Noua Zeelandă în anul 2002, la Jocurile olimpice de la Atena din anul 2004, la comemorarea bătăliei de la Trafalgar la Portsmouth în anul 2005. Nava a fost numită de asemenea "Goodwill Ambasador" al UNICEF. „Amerigo Vespucci” este un velier cu motor, cu trei catarge verticale şi un bompres la prora. Catargele au vergi cu vele pătrate, care împreună cu velele latine însumează suprafaţa de 2.650 metri pătraţi cu un total de 24 de vele. Velele sunt din pînză naturală. Propulsia este asigurată de două motoare Diesel care, cu toate pânzele ridicate, poate atinge viteza maximă de 14,6 noduri (27 km/h).

(sursa:www.telegrafonline.ro)