● TERMEN LIMITĂ ● A mai rămas o lună până pe 15 ianuarie, dată când toţi proprietarii trebuie să aibă locuinţele asigurate. Deşi amenzile nu sunt deloc de neglijat, între 100 şi 500 de lei, constănţenii nu se înghesuie încă să-şi facă asigurarea obligatorie pentru casă. Lipsa de informare, dar şi faptul că românii sunt obişnuiţi să lase totul pe ultima zi sunt doar două motive care explică numărul mic de poliţe încheiate. „Nu ne aşteptam ca, până acum, numărul poliţelor încheiate să fie aşa de mic. Constănţenii preferă să-şi pună la adăpost de tot felul de riscuri mai întâi maşinile şi apoi casele, deşi preţurile poliţelor sunt aproximativ la fel. Pe de altă parte, aceştia sunt conştienţi că trebuie să se asigure, dar lasă această treabă pe ultima sută de metri. Asta este în firea românilor”, a declarat brokerul de asigurări Lidia Turcu. Ea arătat că şi cei care au deja o asigurare la casă (inclusiv persoanele care au credite bancare şi sunt obligate să aibă poliţă de asigurare a locuinţei) trebuie să îşi încheie o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei în momentul în care expiră valabilitatea poliţei actuale.

● CÂT COSTĂ POLIŢA DE ASIGURARE ● Preţul pentru o poliţă de asigurare obligatorie pentru locuinţe variază între 10 şi 20 de euro pe an, în funcţie de materialul de construcţie al imobilului şi acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren. Aceste sume vor acoperi daune de până la 10.000 de euro pentru o casă din paiantă sau chirpici şi, respectiv, 20.000 de euro pentru alte tipuri de case sau pentru apartamente. Asigurătorii spun că această poliţă este destinată în special zonelor rurale care se confruntă cu calamităţi naturale. Din acest motiv, poliţa nu acoperă decât trei riscuri mari: inundaţiile, cutremurul şi alunecările de teren. „Această poliţă de asigurare este destul de slabă ca acoperire, însă prinde bine asiguraţilor chiar şi aşa cum este”, a declarat Turcu.

Cei care vor ca locuinţa lor să aibă asigurare şi pentru incendiu, explozie, furt, cădere de corpuri, avarierea instalaţiilor electrice, termice, inundaţii de la vecini sau poliţă cu răspundere civilă pentru pagubele provocate vecinilor atunci trebuie să-şi facă şi o poliţă facultativă de asigurare a casei. Orientativ, pentru o locuinţă în valoare de 50.000 de euro o poliţă facultativă la care se adaugă şi cea obligatorie, la Astra costă 40 de euro, la Allianz-Tiriac - 85 euro, în timp ce la Asirom este de 70 de euro. Constănţenii care vor să încheie o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei o pot face la 13 firme de asigurări. Acestea sunt: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance şi Platinum. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, la sfârşitul anului trecut erau 118.833 de locuinţe.
(sursa: www.telegrafonline.ro)