Honda va produce în serie o maşină care funcţionează cu hidrogen şi care va avea zero-emisii de gaze, anunţă BBC. Producătorul auto japonez a început producţia pentru modelul FCX Clarity, care va funcţiona pe bază de hidrogen şi electricitate, eliminând numai vapori de apă. Modelul cu patru locuri, va fi de trei ori mai eficient din punct de vedere al combustibilului decât autovehiculele alimentate cu benzină, spun producătorii.

Honda a anunţat că va produce iniţial 200 de maşini destinate leasingului, unul dintre principalele obstacole în răspândirea largă a modelului fiind lipsa staţiilor de alimentare cu hidrogen.

Primii cinci clienţi pentru modelul FCX vor fi din California, datorită proximităţii unor astfel de staţii de alimentare. Printre aceştia se numără şi actriţa americană Jamie Lee Curtis. Primele maşini vor fi disponibile în luna iulie în California, urmând ca în Japonia ele să fie comercializate spre sfârşitul anului.

„Este o zi importantă în istoria maşinilor pe celule de combustibil şi un pas monumental înspre ziua în care aceste maşini vor face parte din curentul dominant.” a declarat John Mendel, vice preşedinte executiv la American Honda.

Producătorii au anunţat că leasingul pentru cele 200 de maşini care vor fi fabricate se va ridica la suma de 600 de dolari pe lună, timp de trei ani.
Modelul Clarity se bazează pe conceptul FCX de la Honda, din care producătorul japonez a distribuit în jur de 34 de bucăţi, în SUA.

(sursa:Antena3.ro)