Credeti in evolutie?


Un craniu şi un os de omoplat al unui peşte cu patru membre, vechi de 370 de milioane de ani, Ventastega curonica, le oferă cercetătorilor noi informaţii despre treptele de evoluţie între peşti şi vertebrate superioare, potrivit unui studiu publicat, joi, în revista “Nature”.

Peştele, capabil să se deplaseze pe propriile membre, avea un cap de tetrapod - vertebrată cu patru membre adaptată mai mult pentru mediul terestru decît pentru cel acvatic - şi corp dotat cu înotătoare semănînd mai mult cu cele ale predecesorului său în lanţul evoluţiei, Panderichthys, potrivit autorilor articolului, o echipă internaţională de palentologi coordonată de Per Ahlberg, de la Universitatea din Uppsala, Suedia. Ventastega curonica era dotat cu un maxilar mare cu dinţi foarte ascuţiţi, cu capul şi talia asemănătoare crocodilului. Înotătoarele primitive sugerează faptul că animalul îşi căuta prada în mlaştinile cu ape puţin adînci. Fosila mai indică faptul că primii anfibieni ai devonianului (în urmă cu 410 - 360 de milioane de ani) nu au evoluat neapărat liniar, aşa cum s-a crezut pînă de curînd, ci s-au diversificat prin ramuri de evoluţie diferite (polifiletic), spun cercetătorii. “Ne tentează ideea de a interpreta Ventastega drept un intermediar clar în lanţul evoluţiei”, au spus specialiştii, adăugînd că ideea trebuie privită cu prudenţă.

Fosila a fost descoperită în Letonia, unde altădată domina climatul semitropical. Cercetătorii au descoperit şi alte fosile din aceeaşi specie, însă aceasta este prima aproape completă. Descoperirea fosilei Ventastega a avut loc la doi ani după aducerea la lumina zilei a unei alte specii, Tikaalik roseae, o altă verigă lipsă între peşti şi tetrapode. Autorii noului studiu sînt de părere că Ventastega curonica acoperă un gol morfologic între Tikaalik şi primul tetrapod, Acanthostego.

(sursa:telegrafonline.ro)