Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse (ANES) continuă acţiunile de informare a publicului larg cu privire la legislaţia naţională în domeniul egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi.

Considerată una din cele mai active măsuri pentru combaterea discriminării, protecţia maternităţii la locul de muncă este legiferată prin Ordonanţa de Guvern 96/2003. Potrivit actului normativ, orice tratament mai puţin favorabil aplicat unei femei, legat de sarcina sau de concediul de maternitate, constituie discriminare în sensul legii. În acest sens, este interzis ca la angajare să i se solicite unei candidate prezentarea unui test de graviditate sau să semneze un angajament că nu va rămîne însărcinată sau că nu va naşte pe durata de valabilitate a contractului individual de muncă. Totuşi, sînt exceptate de la aplicarea acestor prevederi acele locuri de muncă interzise femeilor gravide sau care alăptează, datorită naturii ori condiţiilor particulare de prestare a muncii.

Legea mai spune că femeia salariată gravidă sau cea care se află în concediu de maternitate nu poate fi concediată, însă actul normativ stipulează aceleaşi drepturi şi în cazul celor care se află în concediu de creştere şi îngrijire a copilului în vîrstă de pînă la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap. Cît priveşte capitolul drepturi la locul de muncă, salariatele gravide au dreptul la păstrarea confidenţialităţii privind starea de graviditate, de a fi informate de către angajator despre prevederile legale din domeniul protecţiei maternităţii la locul de muncă sau asupra evaluării privind riscurile la care pot fi supuse. În acelaşi timp, acestea au dreptul de a nu efectua o muncă dăunătoare sănătăţii şi securităţii lor, de a nu fi expuse la condiţiile de muncă sau agenţi periculoşi, de a beneficia de concediu de risc maternal (maximum 120 de zile, recomandat de doctorul de familie sau de cel de medicina muncii), dar şi de a primi indemnizaţia de risc maternal, în condiţiile efectuării concediului de risc maternal.

Indemnizaţia reprezintă 75% din media veniturilor lunare realizate în ultimele şase luni, anterioare datei certificatului medical, pentru care a fost plătită contribuţia la asigurările sociale de sănătate.

(sursa:www.telegrafonline.ro)