Ca în fiecare an, pregătirile pentru organizarea festivităţilor prilejuite de Ziua Marinei Române încep înainte de 15 august. Pentru festivităţile din acest an, autorităţile implicate, printre care Primăria Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), Sindicatul Liber al Navigatorilor, Comandamentul Flotei, Statul Major al Forţelor Navale, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, au întocmit un program care include activităţi programate să se deruleze pe parcursul a 10 zile, începînd cu acest sfîrşit de săptămînă.

Ieri, într-o şedinţă organizată la Prefectura Constanţa pe tema pregătirilor pentru Ziua Marinei, comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Mircea Rusmănică, a anunţat că se va renunţa la o parte din demonstraţiile pe uscat făcute, în anii anteriori, în zona Cazinoului, pentru ca cele două porţiuni de faleză să fie libere, pentru ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a observa demonstraţiile de pe mare. Printre elementele de noutate ar fi focurile de artificii lansate de pe navele de război de pe mare dar şi o regată de yachting.

Programul manifestărilor dedicate Zilei Marinei începe vineri, 8 august, cu o expoziţie tematică la bordul Fregatei 222, urmînd ca, pe 9 august, Liga Navală Română şi Yachting Club Român să organizeze o regată cu participarea mai multor tipuri de ambarcaţiuni în faţa Comandamentului. Duminică, pe 10 august, va fi organizată Ziua Porţilor Deschise în Portul Militar Constanţa, unde oamenii vor avea ocazia să urce pe orice tip de navă. Activităţile prilejuite de sărbătoarea Marinei Române, printre care ceremonii, simpozioane, competiţii sportive, spectacole, marşuri ale fanfarei militare se vor derula şi pe parcursul săptămînii viitoare. Vor avea loc şi jocuri marinăreşti, organizate de Sindicatul Liber al Navigatorilor, care va oferi premii participanţilor.

Cu o zi înainte de Ziua Sfintei Marii, Garda de onoare va organiza o defilare pe străzile oraşului, ceremonii de depunere de coroane de flori la monumentele marinarilor şi se vor acorda diplome şi plachete mai multor persoane care şi-au dedicat viaţa navigaţiei. Pe 15 august, manifestările vor începe cu un program demonstrativ cu ambarcaţiuni cu vele, o cursă de ciclism pe traseul Stadionul Farul - bd. Tomis - Prefectura Constanţa, întîmpinarea personalităţilor oficiale, intonarea imnului de stat şi tragerea a 21 de salve de salut. Deschiderea oficială a festivităţilor va avea loc la ora 10.00, odată cu rostirea alocuţiunii şefului Statului Major al Forţelor Navale şi citirea mesajului preşedintelui României, după care vor urma defilări prin oraş, expoziţii de nave, competiţii de yahturi şi jocuri marinăreşti. Ca de fiecare dată, de la festivităţi nu va lipsi Zeul Neptun.

Directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanţa, Petrică Munteanu, a declarat că, faţă de anii trecuţi, Primăria a avut puţini colaboratori pentru organizarea Zilei Marine. „Se pare că unii au uitat de Ziua Marinei”, a afirmat Munteanu. Printre alte surprize, Primăria Constanţa şi CJC vor organiza, în seara de 15 august, un concert susţinut de trupa Rafaga, iar noaptea se va încheia cu un foc de artificii. La concert sînt aşteptaţi peste 30.000 de spectatori, iar la toate manifestările pentru Ziua Marinei alte zeci de mii de spectatori. Organizatorii spun că sumele cheltuite pentru toate aceste evenimente se ridică la aprox. 100.000 de euro, la care se adaugă şi sponsorizări.

(sursa:www.telegrafonline.ro)