Primarul orasului Cernavoda doamna Mariana Mircea a propus consilierilor locali infiintarea taxei locale de poluare si risc. Proiectul de hotarare a fost aprobat in unanimitate de toti consilierii cernavodeni prezenti la sedinta de consiliu ce a avut loc luni seara. Taxa Locala de Poluare si Risc se va aplica incepand cu anul viitor societatilor cu activitati de productie de energie electrica din activitati nucleare si activitati de depozitare de deseuri radioactive de pe raza teritoriala a orasului Cernavoda. Cuantumul a fost stabilit la valoarea de 70.301.000 lei, reprezentand 3500 lei/locuitor x 20.086 locuitori ai orasului Cernavoda la data 27.10.2008.

Prezenta taxa locala de poluare si risc se constituie venit la bugetul local, din sumele colectate urmand a se finantate programe si proiecte privind protectia mediului si gestionarea riscului ce vizeaza: medicamente si analize gratuite pentru locuitori, investitii in calitatea apei si refacerea infrastructurii, marirea spatiilor verzi pe cap de locuitor, educatie si informare, etc.
Centrala Nucleara si Depozitul de deseuri radioactive de la Cernavoda sunt obiective unice in Romania cu potential de risc radiologic si impact asupra mediului inconjurator. Masurile ce trebuiesc luate pentru protectia populatiei si a mediului trebuie sa se alinieze practicilor internationale. Acceptanta populatiei fata de aceste obiective nucleare este strans legata de masurile compensatorii ce privesc sanatatea, informarea si protectia mediului. Avand in vedere importanta obiectivelor si faptul ca ele nu pot fi stramutate in alta locatie, singura masura reparatorie ramane protejarea adecvata a locuitorilor si mediului inconjurator.
Datorita acestor lucruri, primarul Mariana Mircea a initiat acest proiect important pentru comunitatea din Cernavoda, care va contribui la protectia mediului si gestionarea riscului ce nu au fost acoperite de masuri guvernamentale.

(sursa: Primaria Cernavoda)