Primăria Cernavodă organizează, joi, începînd cu orele 17.00, în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor, o dezbatere publică care va pune în discuţie trei subiecte importante pentru comunitate: construirea Reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare Electrice (CNE), extinderea capacităţii de depozitare a deşeurilor radioactive şi înfiinţarea taxei de poluare şi risc. „Îmbunătăţirea comunicării şi informarea cetăţenilor despre tot ceea ce se petrece în oraş reprezintă priorităţi pentru administraţia de la Cernavodă”, a spus primarul Mariana Mircea.

La întîlnire au fost invitaţi să participe şi să-şi expună punctul de vedere reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive, Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Societăţii Naţionale Nuclearelectrica, CNE, Fundaţiei Terra Mileniul III. „Este important ca locuitorii să aibă acces la informaţiile despre CNE, iar aceasta este prima întîlnire cu cetăţenii Cernavodei, cu privire la construirea obiectivelor nucleare şi la compensaţiile pe care le merită comunitatea din Cernavodă. Cetăţenii sînt invitaţi să participe, să adreseze intrebări şi să facă propuneri”, a spus primarul Mariana Mircea. În cadrul întîlnirii, Mariana Mircea va susţine proiectul ce priveşte înfiinţarea Comitetului Local în zona Cernavodă, un organism necesar informării şi implicării cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor în ceea ce priveşte construirea de obiective nucleare. De asemenea, primarul va prezenta proiectul înfiinţării taxei de risc şi poluare în Cernavodă, proiect aprobat recent de către Consiliul Local. Taxa de poluare şi risc se va aplica începînd cu 2009 tuturor societăţilor cu activităţi de producţie de energie electrică din activităţi nucleare şi activităţi de depozitare de deşeuri radioactive de pe raza teritorială a oraşului.

Mariana Mircea a precizat că taxa locală de poluare şi risc se va constitui venit la bugetul local, din sumele colectate urmînd a se finanţa programe şi proiecte privind protecţia mediului şi gestionarea riscurilor la care sînt expuşi locuitorii din Cernavodă prin învecinarea cu o centrală nucleară, programe care vizează: acordarea de medicamente şi analize medicale pentru locuitori, investiţii în calitatea apei şi refacerea infrastructurii, mărirea spaţiilor verzi pe cap de locuitor, educaţie şi informare.

(sursa:www.telegrafonline.ro)