Am primit recent niste comentarii foarte interesante si simpatice de la o persoana cu nickname "Coca. Sunt placut surprins sa vad o descriere atat de frumoasa a unui oras Cernavoda modern, cum nu-mi imaginam ca ar fi posibil.

Adevarul este ca tot ceea ce a descris Coca poate fi realizabil, daca doresti cu adevarat sa se intample acest lucru. Am venit de curand din strainatate si am privit cu parere de rau la cat de depresiv poate arata orasul. Ma gandeam totusi ca e din cauza vremii geroase.

Priveam oamenii si nu intelegeam cum pot trai in tacere si in acceptare intr-un oras in care s-ar putea imbunatati atat de multe lucruri. Si sa stiti ca schimbarea nu sta doar in primarul orasului, ci in fiecare persoana din noi.

Diferenta dintre oraselul din strainatate unde am locuit si Cernavoda consta in primul rand in mentalitatea locuitorilor. Acolo, daca cineva facea mizerie, sau distrugea un bun public, trecatorii nu stateau cu mana in san. Pana si daca era distrusa vegetatia, sau daca erau gunoaie intr-o anumita zona, se anunta in ziarul local sau pe internet, cu o fotografie alaturata.

Daca ar fi jumatate de locuitori cum este "Coca", sunt sigur ca ar fi aparut niste schimbari, indiferent ce fel primar ar fi in functie acum.

Oricum, voi reda unul din comentarii in continuare. Celalalt il puteti citi aici: piscine in Cernavoda. Si multumesc anticipat lui Coca pentru acest articol:


Daca doamna primar va citi vreodata comentariu' meu, o rog INSISTENT sa nu mai ia decizii atat de ieftine daca tot vrea sa schimbe imaginea orasului, ci sa se orienteze catre calitate, ca ne aduce mai aproape de imaginea unui oras de mana a 3a, decat de unul in dezvoltare.

Cat despre acele copaite pe care distinsa le numeste piscine publice, ar trebui ingropate (o mana de pamant ar trebui sa fie de ajuns ptr. fiecare), si investit intr-o piscina mare (precum cea de la Medgidia) langa gara fluviala unde are suficient teren, si unde ar arata perfect cu o terasa de lemn alaturi, de unde se vor comercializa bauturi, si alte produse de consum pe timp de vara. Iar daca nu vrei sa inoti, ci vrei sa te plimbi cu bicicleta, rolele, sau pur si simplu sa stai pe o banca la umbra unui copac, uitandu-te dincolo de canal, o poti face pe o alee ce-ar putea fi construita de-a lungul canalului din dreptul garii fluviale, pana la pod, si dupa acesta pana unde-ar fi posibil.

O alee din dale de beton, ce ar impiedica, cred, inundarea anumitor terenuri cand nivelul dunarii creste. Imagineaza-ti o alee marginita pe o parte de o balustrada ce ne separa de canal, iar pe cealalta de verdeata, copaci, banci, stalpi de iluminat. Ar fi punctul important de relaxare a orasului, de-a lungul canalului, sa fie amenajat cativa metri in latime fata de alee, adica intre alee si strada portului, o padurice, de-a lungul strazii portului, cu cosuri de gunoi, unde cetatenii s-ar putea strange la gratare de sarbatori (ca romanulilui ii plac gratarele).

Ptr. a fructifica interesul si frumusetea zonei canalului, intre strazile portului si canalului, exista suficient teren ptr. a ridica niste duplexuri, cu balcoane mici, cu balustrada din fier forjat, si usi inalte din sticla, cu vedere la aleea impadurita, si canal, cu garaje, iar calea de acces proprietar s-ar face dinspre canal, urcand niste trepte (ca-n filmele americane) de pe un trotuar cu copaci care ar fi amenajat. Ar fi o vedere de vis, in fata carei sa-ti bei cafeaua dimineata, sau sa urmaresti apusul seara.

De-a lungul strazii canalului ar trebui sa fie amenajat un trotuar, cu copaci, si in locul fostei fabrici de ciment, ar trebui nivelat terenul, si aleea care ar imiedica, cred, inundarea terenului, ar trebui sa poata permite construirea altor blocuri dupa proiecte moderne, pana in imediata vecinatate a bisericii respective noi construita. Imaginea ar fi completata de case construite ordonat, pe terenul centrului colectare fier vechi, care ar fi demolat.

Ptr. a fi acoperita imaginea dealului inalt al zonei fostei fabrici de ciment, s-ar putea planta arbusti cu radacini groase pe verticalitatea sa, iar daca ar si inflori arbustii, imaginati-va in ce frumusete ar transforma zona. As muta centrul de caini comunitari intr-o zona nepopulata. Ar schimba imaginea intregului oras, complet.

In locul pietei vechi (piata faleza) care arata mai rau decat o tabara de comert bastinas, ar fi frumos sa fie construit un centru comercial acoperit de sticla, in jurul unei oaze de verdeata, banci, in care omul s-ar simti invitat sa-si cheltuiasca salariul, fara comentarii.

Centrul comercial ar avea un spatiu de parcare, indicat ar fi la nivel subteran, ca deja ne sufocam de imaginea masinilor parcate peste tot. La cativa metri de centrul comercial, la piciorul podului, ar putea fi o autogara, cu o suprafata intinsa unde toate vehiculele de calatori ar putea stationa.

O autogara cu sala de asteptare calatori, eventual ca-n restul europei ar fi bine sa-ti procuri biletul de la o casa de bilete din interior, cu care sa te imbarci aratandu-l soferului.