FISIUNEA, ÎN CHINEZĂ. În timp ce multe ţări din Europa au început procedurile de închidere a centralelor nucleare şi nu ştiu cum să mai scape de ele după prăpădul de la Fukushima, la noi, pe plaiurile mioritice, lucrurile stau cu totul altfel, iar guvernanţii noştri umblă disperaţi după investitori pentru a construi cât mai multe centrale nucleare.

Un exemplu în acest sens este declaraţia directorului Societăţii Nuclearelectrica, care administrează Centrala Nucleară Electrică (CNE), Pompiliu Budulan, care a spus că o companie chineză este interesată să participe la investiţia de la Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. El a afirmat că săptămâna viitoare o delegaţie a companiei Guandong din China va sosi în România pentru a discuta cu părţile implicate în proiect.


FIRMELE FUG DE PROIECT. Incoerenţa statului în ceea ce priveşte proiectul Unităţilor 3 şi 4 a determinat cei mai importanţi investitori din domeniul energetic să se retragă din proiect. Pentru realizarea acestui proiect, estimat la patru miliarde de euro, a fost creată societatea Energonuclear al cărei acţionariat era format din: Nuclearelectrica SA 51%, RWE, GDF SUEZ, ENEL, CEZ, câte 9,15% iar ARCELOR MITTAL şi IBERDROLA câte 6,2%. Numai că, din proiect s-a retras CEZ, fiind urmată de RWE, GDF Suez şi Iberdrola.

În acest fel, Nuclearelectrica a fost nevoită să preia acţiunile companiilor care s-au retras, rămânând alături de Arcelor Mittal şi Enel, cu o participaţie de 84,65%. Însă, fiind o povară mult prea mare, tot încearcă să coopteze companii noi pentru a-şi reduce la 40% cota de participare la proiect
(sursa: www.telegrafonline.ro)