În perioada 19 - 23 octombrie, în Cernavodă, se va desfăşura exerciţiul de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear - „Axiopolis 2009”. Potrivit Primăriei, autorităţile locale şi centrale, comitetele pentru situaţii de urgenţă se pregătesc pentru acţiunile de apărare a populaţiei şi a salariaţilor centralei nucleare, în condiţiile unei urgenţe nucleare.

Scopul exerciţiului este de a identifica deficienţele sistemelor naţionale de răspuns la urgenţă, care pot încetini răspunsul şi limitarea consecinţelor unui accident nuclear. Se vor simula acţiunile de îmbarcare şi evacuare a populaţiei, de acordare a primului ajutor şi de intervenţie în cazul unui posibil accident. Alarmarea populaţiei din Cernavodă se va face cu sirene din posturile de înştiinţare amplasate în centrul oraşului (sala de sport Şcoala nr. 1, strada Castanilor, fosta clădire a Poştei, str. Răsăritului, strada Seimeni, Sala de sport GSIE). Au fost stabilite, de asemenea, trei puncte de îmbarcare.

La Şcoala nr. 1 şi la Şcoala nr. 2, evacuarea se va face pe calea ferată, cu o garnitură de tren specială, la Şcoala nr. 3, evacuarea se va face cu mijloace de transport rutier - trei autocare care se vor deplasa la Medgidia, iar cel de al treilea punct de îmbarcare este la Grupul Şcolar industrial Energetic, de unde va pleca un microbuz spre Gara fluvială, de unde evacuarea se va face pe apă, cu o ambarcaţiune, către Topalu.

În punctele de îmbarcare se vor afla reprezentanţi ai Comitetului local pentru situaţii de urgenţă, Poliţiei locale, Poliţiei rutiere, cadre medicale, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţămînt. Pentru desfăşurarea exerciţiului în bune condiţii, vor fi luate măsuri de siguranţă privind traficul în zonele de desfăşurare a exerciţiului, delimitarea prin marcaje specifice a zonelor de desfăşurare a exerciţiului. În acest sens, Primăria Cernavodă a demarat o campanie de informare a locuitorilor oraşului privind derularea exerciţiului, prin anunţuri la posturile locale de cablu şi radio, pliante informative, care vor fi distribuite prin cutiile poştale, instituţii, mesaje prin portavoce.

(sursa:www.telegrafonline.ro)