Locuitorii oraşului Cernavodă au privit neputincioşi, zile la rând, cum apa provenită fie din Canalul Dunăre-Marea Neagră, fie în urma ploilor abundente, a invadat casele şi spaţiile comerciale din centrul oraşului. Lupta a început de mai bine de două săptămâni, când, în Canalul Dunăre-Marea Neagră, nivelul apei a ajuns la gurile de evacuare pluvială ale oraşului, fapt care a dus la circulaţia apei în sens invers, spre centrul localităţii.

Primăria Cernavodă a fost nevoită să înceapă pomparea surplusului de apă înapoi în Canal, pentru a evita inundaţiile. „Dacă nu ploua aşa de puternic vineri, nu aveam aceste probleme. Imediat ce apa a început să se adune în centrul oraşului am dispus evacuarea locuitorilor din zonă. Unii dintre ei vor sta la rude, alţii în sala de sport de la Şcoala nr. 3 sau la cea de la Liceul Energetic. Sistemul de canalizare nu mai face faţă şi singura scăpare este să se oprească ploile”, a declarat primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea. Ea a spus că sunt 40 de persoane evacuate.

Cei care sunt cazaţi în sălile de sport au primit saltele, aşternuturi şi pături şi vor primi trei mese pe zi pe toată perioada şederii. “Pentru a scoate cât mai repede apa din oraş folosim în prezent şapte motopompe de medie şi mare putere. Avem, de asemenea, trei electropompe. Din primele estimări avem 20 de locuinţe inundate, toate spaţiile comerciale din zona centrală a oraşului, sediul Primăriei fiind şi el inundat. De asemenea, la unul din blocurile ANL, subsolul a fost inundat, echipele Primăriei fiind la faţa locului cu o motopompă pentru a scoate apa”, a mai spus Mariana Mircea.

Având în vedere că nivelul apei a crescut foarte repede, multe dintre familiile evacuate nu au apucat să îşi salveze din bunuri. “Probabil că unii vor cere despăgubiri şi mi se pare normal. Noi, la Primărie, mai mult decât atât nu putem face. Poate că am fi găsit resursele necesare să-i despăgubim pe unii dintre ei, însă Guvernul ne-a impus să reducem cheltuielile bugetare şi să strângem banii, nu ştiu pentru ce. Poate cu acei bani reuşeam să îi ajutăm pe oameni. Din nefericire, Primăria nu poate veni în sprijinul sinistraţilor”, a explicat Mariana Mircea. Locuitorii din Cernavodă sunt şi ei nemulţumiţi de faptul că, în afară de Primărie şi echipele SC RAJA SA, implicate în toate operaţiunile legate de lupta cu apa, nimeni altcineva nu a venit să îi ajute.
(sursa articol: www.telegrafonline.ro)