Fluviul Dunărea continuă să dea bătăi de cap locuitorilor şi autorităţilor judeţului Constanţa, deoarece Administraţia Natională Apele Române (ANAR) a anunţat că nivelul apei, care este în continuă creştere, ar putea crea probleme la diguri. Potrivit ANAR, la intrarea în ţară, Dunărea are un debit de 13.000 de metri cubi/secundă, iar la Hârşova, Dunărea a crescut cu 12 cm, având în prezent 708 cm. Tot în judeţul Constanţa, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o echipă de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral s-a deplasat la Oltina pentru a ajuta la supraînălţarea digurilor.

În urma deciziei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, ABADL a creat o breşă în zona Oltina, pentru a permite o circulaţie mai bună a debitelor din zona Deltei Dunării. Situaţii deosebite în judeţ se înregistrează în localităţile Topalu şi Hârşova. La Topalu au fost inundate 17 gospodării, peste 500 de hectare de păşune, din care 40 de hectare erau păşune îmbunătăţită, iar la două case, apa a ajuns la temelie. Primarul comunei, Gheorghe Murat, a spus că nivelul Dunării a crescut cu aproape 10 centimetri. La Hârşova, motopompele RAJA, Primăriei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ lucrează pentru a împiedica inundarea caselor oamenilor.

Autorităţile spun că Dunărea a distrus peste 1.500 de hectare de teren agricol. Primarul oraşului, Tudor Nădrag, a spus că, pentru a evita inundarea şi a altor zone, autorităţile au intervenit cu 1.000 de saci cu nisip pentru consolidarea digurilor. La rândul său, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din Primăria Hârşova, Aurel Neculce, a declarat că digul ar putea face faţă creşterilor nivelului Dunării, însă gurile de canalizare care deversează apa pluvială în Dunăre s-au obturat, iar acum refulează pe străzile din oraş. Pentru evaluarea situaţiei hidrometeorologice de pe raza judeţului Constanţa şi luarea măsurilor care se impun pentru prevenirea şi diminuarea potenţialelor pagube, membrii grupului de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, primarii localităţilor riverane Dunării, precum şi reprezentanţii altor instituţii cu funcţii complexe de sprijin din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă vizitează astăzi zonele de risc.
(sursa: www.telegrafonline.ro)