Fostul primar al oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, fiul acestuia şi fratele lui au fost reţinuţi ieri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru 24 de ore, într-un dosar în care sunt cercetaţi pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Cei trei sunt acuzaţi de anchetatori că, în perioada 2005-2008, ar fi obţinut profituri uriaşe de pe urma unor afaceri necurate derulate cu fondurile Primăriei Cernavodă. Valoarea prejudiciului a fost estimată de oamenii legii la suma totală de 28 de miliarde de lei vechi. Anchetatorii spun că primarul Gheorghe Hânsă, ajutat de fratele său, Nicolae Hânsă, ar fi direcţionat în mod ilegal fonduri din bugetul instituţiei pe care a condus-o, către o firmă controlată de fiul său, Tiberiu Hânsă. Banii au fost scoşi din bugetul local pentru reabilitarea unor drumuri de pe raza oraşului Cernavodă, lucrări considerate „extrem de urgente”, în referatele de necesitate întocmite de Nicolae Hânsă. Sub această acoperire, spun procurorii, din bugetul Primăriei Cernavodă au fost scoase sume importante de bani care au fost folosite pentru aprovizionarea cu agregate de carieră a Direcţiei de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Cernavodă.

Oamenii legii spun că licitaţia publică a fost derulată în aşa fel încât să fie câştigată de o firmă administrată de un apropiat al familiei Hânsă. Conform anchetatorilor, transportul pietrei furnizate de societatea respectivă către locaţiile în care se executau lucrările a fost asigurat de o firmă controlată de Tiberiu Hânsă. Anchetatorii spun că agregatele de carieră transportate nu erau cântărite, documentaţia nu era în regulă, iar marfa nu era luată în custodie de Primărie.

Potrivit unor surse judiciare, între valoarea scriptică a agregatelor de carieră folosite pentru aceste lucrări publice şi cantitatea reală utilizată există o diferenţă foarte mare. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au formulat pe numele celor trei membri ai familiei Hânsă propuneri de arestare preventivă pentru 29 de zile.
(sursa: www.telegrafonline.ro)