Ministerul Economiei a anunţat, ieri, că perioada de realizare a viitoarelor reactoare 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Electrică (CNE) de la Cernavodă este august 2013 - iulie 2019, finalizarea acestora fiind astfel amânată cu încă doi ani faţă de ultimul termen anunţat.

Potrivit calendarului proiectului, între februarie 2011 şi martie 2012 se vor atrage în proiect noi investitori şi vor fi vândute către aceştia o parte dintre pachetele de acţiuni din cele deţinute de Nuclearelectrica, compania care administrează CNE Cernavodă. Apoi, până în iulie 2012, se va derula procedura de selectare a contractorului pentru ingineria, procurarea şi construcţia proiectului. Totodată, valoarea investiţiei necesare construirii reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă va fi stabilită în urma ofertelor preliminare primite de la potenţialii contractori, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

În prezent, proiectul este estimat la patru miliarde de euro, iar compania de stat Nuclearelectrica deţine 85% din EnergoNuclear, compania de proiect care urmează să dezvolte aceste reactoare. Participarea statului român în proiect urmează să scadă până la 40%. Întrebat fiind de ce acest proiect tărăgănează, directorul general al EnergoNuclear, Dragoş Popescu, a spus că „aşa se fac marile proiecte, cu greutate”.
(sursa: www.telegrafonline.ro)