Toata mass-media zilelor trecute a vuit, dezbatand foarte pe larg situatia creata de modalitatea in care absolventii de liceu au reusit sa faca fata probelor de la bac.

De la mult-blamatele spagi, considerate de stricta necesitate pentru cei care dau piept pentru prima data cu viata, pana la "copiatul cel de toate zilele". Nu ne mai mira nimic. Generatia Romaniei de maine contribuie la degradarea sistemului educational si, per ansamblu, la degradarea societatii. Promovam incultura si, oricat ne-am stradui noi, formatorii de opinie, cum ne place sa credem ca suntem, misiunea pe care o avem de indeplinit pare mult prea dificila si sortita, deseori, esecului.

Zilele trecute, am descoperit pe blog-ul unui profesor de la o facultate din Capitala, cu pretentii cand vine vorba de seriozitatea studiilor, o statistica conform careia 67% dintre studenti recunosc ca au copiat la examen, iar o cincime, ca au plagiat referate sau lucrari de seminar. Cum s-au fost obisnuit, asa actioneaza si in urmatoarele etape ale formarii lor profesionale. In fond, se mint pe ei. Trec prin facultate, cum s-ar spune intr-un limbaj comun, "fluturand", ies cu o diploma, in cel mai fericit caz, si se vad intrati in viata, intr-un domeniu despre care nu au nici cel mai marunt habar.

Mai mult, aceeasi statistica arata ca 28% dintre cei care au tupeul sa copieze "nu simt nici vinovatie, nici jena, nici macar atunci cand sunt prinsi de profesori sau dati in vileag de colegi". Ceea ce ma intriga mai mult este ca aceste practici sunt tolerate si de studenti, dar mai ales de profesori, in loc ca aceste "mosteniri" din liceu sa fie pedepsite in mediul universitar. Sa citez un cadru universitar: "La noi, falsul este un sport popular, mostenit din vremea comunista". Incredibil, dar adevarat!

Privind in jurul lor, studentii vad cat de bine o duc cei care se imbogatesc tragand sfori in varii domenii, fraudand, asa ca de ce s-ar mai chinui cu invatatul, cand, cu un simplu "copy/paste", rezolvi problema?! De ce sa nu aduca si ei un prejudiciu mediului universitar, daca tot au mana libera din partea cadrelor despre care se zice ca ii formeaza pentru viata?! Indiferent de ceea ce as spune ca este corect sau nu, sanctiuni gen exmatriculari si interzicerea continuarii studiilor, indiferent de unitatea de invatamant, se lasa asteptate.

Traim in tara pe care o meritam. Nu suntem capabili sa facem ceva, orice, sa contribuim la ridicarea standardelor. Si atunci, de ce sa mai avem pretentii?!

(sursa:www.ziuact.ro)