Plasticieni din România, Bulgaria, Serbia, Franţa şi Statele Unite ale Americii participă, începînd de astăzi şi pînă pe data de 30 iulie, la tabăra internaţională de creaţie găzduită de Mănăstirea Dervent. Evenimentul este organizat de cunoscutul aşezămînt monahal din judeţul Constanţa, împreună cu Filiala Constanţa I a Uniunii Artiştilor Plastici din România, în cadrul proiectului cultural „Dunărea şi Dobrogea creştină”, finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor. De asemenea, acţiunea este sprijinită de Consiliul Judeţean Constanţa, Arhiepiscopia Tomisului şi Muzeul Dunării de Jos - Călăraşi.

Participanţii la tabăra de creaţie de la Dervent vor realiza, timp de 20 de zile, lucrări de pictură şi sculptură cu tematică religioasă. Manifestarea se află, deja, la cea de-a treia ediţie. Moment singular în peisajul actual al plasticii româneşti, Mănăstirea Dervent şi-a constituit, deja, nucleul patrimonial al viitoarei colecţii muzeale de artă românească şi străină contemporană, lucrări cărora li se vor alătura şi creaţiile de anul acesta. Coordonatorul acestui program este criticul de artă Alice Dinculescu.

Anul trecut, cea de-a doua ediţie a Taberei de creaţie şi artă creştină de la Dervent s-a bucurat de succes, reunind artişti din cadrul a patru filiale ale Uniunii Artiştilor Plastici, alături de reprezentanţi din Germania, Franţa şi Bulgaria. Evenimentul s-a derulat pe parcursul a trei săptămîni, timp în care participanţii au realizat lucrări de inspiraţie creştină, fiind convinşi că mănăstirea Dervent este cel mai potrivit loc în care pot crea. Atunci, blocuri de piatră au fost aduse din carierele din zonă, pentru a putea fi folosite de sculptori importanţi precum: Alexandru Paraschiv, Doru Drăguşin, Nicolae Istrate, Aurelian Bolea, Bogdan Breza, Mircea Iepure, Mara Breza, Eugen Budeş. De asemenea, pictorii Nina Anton, Diana Brăescu, Gelu Costea, Noemi Kustosz, alături de graficianul Roman Kissiov, au creat, expunîndu-şi lucrările în cadrul unei expoziţii care a încheiat tabăra de creaţie.

(sursa:www.telegrafonline.ro)