Tribunalul Constanţa se va pronunţa astăzi dacă judecătorul care a preluat dosarul privind anularea taxei de risc, impusă de Consiliul Local Cernavodă, şi atacată de societatea „Nuclearelectrica”, are competenţe pe contencios de a da o soluţie în acest caz. Primarul Cernavodei, Mariana Mircea, a afirmat că, în cazul în care judecătorul va avea competenţă, urmează a se fixa un termen pentru judecarea acestui caz. Primarul Cernavodei a adăugat că, în cazul în care se va da o soluţie nefavorabilă Primăriei, este decisă să facă recurs.

Taxa de risc a fost aprobată de Consiliul Local Cernavodă la finele anului trecut, în urma unei hotărîri iniţiate de primar. Prin această taxă, Consiliul Local obligă toate societăţile cu activităţi de producţie de energie electrică din activităţi nucleare şi activităţi de depozitare de deşeuri radioactive de pe raza teritorială a oraşului Cernavodă să plătească 3.500 lei/locuitor drept taxă de risc. Potrivit primarului, la un număr de 20.086 de locuitori cît avea oraşul Cernavodă pe 27 octombrie 2008, valoarea totală pe care administraţia locală o strînge de la societăţile cu activităţi de producţie de energie electrică din activităţi nucleare şi activităţi de depozitare de deşeuri radioactive se ridică la 70.301.000 lei.

Primarul a subliniat că lipsa unor măsuri compensatorii faţă de populaţie a determinat-o să iniţieze acest proiect important pentru comunitatea din Cernavodă, care va contribui la protecţia mediului şi gestionarea riscurilor ce nu au fost acoperite de măsuri guvernamentale. Primarul a adăugat că instituirea taxei se constituie în venit la bugetul local, din sumele colectate urmînd a se finanţa programe privind achiziţionarea de medicamente şi efectuarea de analize gratuite pentru locuitori, investiţii în calitatea apei şi refacerea infrastructurii, mărirea spaţiilor verzi pe cap de locuitor, educaţie şi informare.

(sursa:www.telegrafonline.ro)