Compania canadiană Atomic Energy of Canada Ltd (AECL) va acorda Societăţii Naţionale „Nuclearelectrica” (SNN) asistenţă la evaluarea şi îndepărtarea cauzelor pentru care în Reactorul 2 al Centralei Nucleare Electrice (CNE) Cernavodă se înregistrează o creştere a radioactivităţii, dar care nu pune în pericol sănătatea populaţiei, potrivit reprezentanţilor SNN.

Cele două companii au încheiat, în acest sens, un contract, în valoare de 622.600 de lei fără TVA, potrivit unui anunţ al SNN, operatorul CNE. Contractul de „servicii de asistenţă tehnică pentru evaluarea şi îndepărtarea cauzelor care conduc la rata mare de defecte de combustibil la CNE Cernavodă, Unitatea 2”, a fost acordat AECL de către compania de stat „Nuclearelectrica”, prin negociere, şi nu poate fi subcontractat.

Aşa-numitele defecte de combustibil pot apărea în interiorul reactorului, la fasciculele încărcate cu uraniu, ca urmare a presiunilor la care acestea sînt supuse prin utilizare. Defectele respective pot conduce la creşterea radioactivităţii în interiorul unităţii nucleare, fără să reprezinte un pericol pentru populaţie, spun reprezentanţii SNN.

Unitatea 2 va intra în oprire planificată la finele lunii aprilie sau începutul lunii mai, perioadă în care vor fi derulate o serie de lucrări. AECL a fost una dintre companiile care a participat la construcţia Reactorului 2, alături de Ansaldo Energia (Italia) şi SNN. Reactorul 2 a fost pus în funcţiune la sfîrşitul anului 2007, în urma unei investiţii de aprox. 930 milioane de euro. De la lansare, Reactorul a fost oprit de mai multe ori, din cauza unor defecte tehnice.

(sursa:www.telegrafonline.ro)