Primăria Cernavodă a organizat, miercuri, o dezbatere publică avînd ca temă administrarea serviciilor de apă şi canalizare din oraş. Dezbaterea a avut ca scop informarea cetăţenilor privind aderarea Consiliului Local la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară şi delegarea serviciului public de apă şi canalizare unui operator regional.

La întîlnire au participat primarul oraşului, Mariana Mircea, directorul general adjunct RAJA Constanţa, Aurel Presură, consilieri locali, primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, şi aprox. 200 de cetăţeni. În deschiderea întîlnirii, primarul Mariana Mircea a prezentat rezultatele sondajului de opinie desfăşurat în oraş, săptămîna trecută, care a urmărit aflarea părerii cetăţenilor despre calitatea serviciului de apă şi canalizare.

Cernăvodenii au fost chestionaţi şi despre modalităţile prin care acest serviciu poate fi modernizat. Au fost intervievate 500 de persoane, cu vîrste cuprinse între 18 şi 70 de ani, din toate zonele oraşului şi toate categoriile sociale. La prima întrebare a chestionarului, “Care este parerea dvs. despre sistemul actual de apă şi canalizare din oraş?“, 74,1% au spus că sistemul trebuie reabilitat şi îmbunătăţită calitatea apei potabile.

La cea de a doua întrebare, “Există probleme în funcţionarea sistemului de apă şi canalizare în cartierul în care locuiţi?“, 89% au răspuns “Da”, iar cauzele sînt presiunea scăzută a apei, conducte sparte, canalizări înfundate, calitatea proastă a apei. La aceeaşi întrebare, 6% dintre respondenţi au răspuns “Nu”, iar 5% au spus că nu beneficiază de sistem de canalizare.

Potrivit primarului Cernavodă, concluziile sondajului arată că cetăţenii sînt nemultumiţi de funcţionarea, din punct de vedere tehnic, a serviciului de apă şi canalizare, de faptul că există străzi fără reţea de canalizare. Tot cetăţenii au mai spus că este nevoie de o altă sursă de apă, în afară de cea din Dunăre, dar şi că este absolut necesară reabilitarea reţelelor existente.

În continuarea întîlnirii, primarul oraşului a mai prezentat cetăţenilor situaţia financiară şi tehnică a Direcţiei de apă şi canalizare. Mariana Mircea a precizat că bugetul local nu poate suporta cheltuielile cu acest serviciu. „Se impune delegarea acestui serviciu unui operator care dispune de fonduri pentru asigurarea investiţiilor în reţeaua de apă şi canalizare şi a unor servicii de calitate pentru cetăţeni”, a spus Mariana Mircea.

Cetăţenii prezenţi la dezbatere s-au arătat interesaţi de modificările de tarife, contorizarea apei, extinderea reţelei de canalizare în cartiere, înlocuirea reţelelor vechi şi degradate. La final, primarul Mariana Mircea a afirmat că oraşul trebuie să-şi schimbe sursa de alimentare cu apă şi că localitatea are nevoie de investiţii în infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare.

(sursa: www.telegrafonline.ro)