Scrisoare primita in exclusivitate de la Consiliul Director AGIA Cernavoda (Asociatia "Ganditorul in Actiune" ), in legatura cu problema deseurilor menajere din Cernavoda zona str. Pinilor, Edile:

Tocmai ne pregateam sa sesizam Primariei o problema similara din Str. Pinilor (adresa nr.184, in curs de expediere).

Noile rampe de gunoi, conform programului in curs al Primariei, pentru colectarea selectiva a gunoiului, nefiind finalizate, a dus la situatii deosebit de neplacute, prin imprastierea gunoiului datorita cainilor vagabonzi, dar si datorita diverselor persoane “cautatoare de comori” din gunoi...

Ar fi necesare masuri urgente de imprejmuire (fie si temporara) a actualelor (vechilor) recipiente de colectare gunoi, pana la implementarea/amplasarea noilor tomberoane de gunoi, de colectare selectiva, pentru a limita imprastierea gunoiului, cat si cresterea apreciabila a riscurilor pentru sanatate.
Din pozele (din 11.04.10) anexate prezentei, rezulta clar situatia si riscurile mentionate mai sus.

Dorim sa precizam ca problema “imprastierii” gunoiului in jurul rampelor de gunoi este destul de “traditionala”, din pacate in Cernavoda. Si aceasta in cele mai multe cazuri din cauza edililor care fie nu asigura golirea la timp a recipientelor, fie din motivele expuse mai sus.

Am sesizat Primaria in repetate randuri, inca din 2005 asupra acestor aspecte insa prea putin s-a facut (vedeti adresele anexate cu poze – in care se regaseste din nou si zona Edile-Stadion...).

Ar trebui eventual sa se urgenteze finalizarea proiectului noilor rampe cu tomberoane de colectare selectiva, un proiect demarat in legislatura trecuta, si cu finantare de la UE, dupa cum stim...... sau nu mai sunt bani?!!

AGIA a propus inca din 2004 un program de recuperare/reciclare deseuri, bazat pe experiente similare din tari ale UE (materialul Reciclarea-rev.4), insa Primaria a spus doar “multumesc pentru sugestii” si a preferat sa astepte fonduri UE, in loc sa demareze un program propriu cu fonduri proprii, chiar daca demarajul era mai greu si mai lent. Oricum astazi am fi fost in alta situatie....

Trebuie sa ne ajutam singuri, noi cetatenii acestui oras: sa punem si umarul la ceva voluntariat, dar si sa cerem reprezentantilor locali alesi si-si faca datoria, prin mijloace democratice.

Daca ne adunam mai multi cetateni am putea merge in bloc, la urmatoarea sedinta a Consiliului Local si sa fortam luarea unor masuri urgente si severe pentru cei care nu–si fac datoria din cadrul Primariei/gospodariei comunale.

Sau stiu eu? Poate ar trebui sa revenim la metodele stravechi in care unii gunoieri particulari, contra unei taxe modice, treceau cu carutele pe la portile oamenilor si colectau gunoiul..... Dar poate nu mai sunt carute, cai...

Cu stima,
H.Mocanu
Membru in Consiliul Director AGIA