Deşi era programată spre a fi oprită planificat la începutul lunii mai, Unitatea 1 a Centralei Nucleare Electrice (CNE) a fost deconectată de la Sistemul Energetic Naţional în data de 19 aprilie.

Anunţul a fost făcut public de SN Nuclearelectrica (SNN), care a precizat că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unui defect de punere la pământ a fazei S a unei bare de 24 kV.

SNN precizează că bara de 24 kV face legătura între generatorul electric şi transformatorul de evacuare a puterii, situându-se în afara clădirii turbogeneratorului Reactorului.

„Toate sistemele de securitate au funcţionat conform proiectului, iar personalul a respectat procedurile consacrate. Reconectarea la Sistemul Energetic Naţional a Unităţii 1 era programată în cursul serii de ieri. Menţionăm faptul că evenimentul produs nu a afectat siguranţa personalului centralei, a populaţiei şi a mediului înconjurător.

După numai câteva zile de funcţionare, Reactorul 1 al CNE Cernavodă va fi oprit timp de o lună, pentru a se face verificări ale instalaţiilor. Oprirea planificată a Unităţii 1 este programată pe 8 mai, după care specialiştii CNE vor efectua activităţi din cadrul celor patru programe principale ale centralei:
  • programul de inspecţii obligatorii; programul de întreţinere preventivă şi corectivă, care include verificarea echipamentelor şi repararea celor identificate ca fiind defecte în timpul funcţionării; 
  • programul de testare obligatorie în timpul opririi planificate, conform cerinţelor CNCAN, care se poate efectua numai cu centrala oprită şi programul de implementare a modificărilor de proiect pe anumite sisteme/echipamente/componente.
(sursa:www.telegrafonline.ro)