Fii, fiice, fini, naşi şi restul neamului. Cam asta era structura de conducere a societăţii care administrează cele două unităţi de producţie ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica. Actualul director al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica, companie controlată de stat, Pompiliu Budulan, îşi „instalase” pe diverse funcţii de conducere tot felul de rude, de la fini până la propria fiică.

Dezvăluirea a fost făcută în cadrul unei emisiuni de televiziune în urma căreia ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a rămas „surprins” de încrengătura de rude de la Nuclearelectrica, una din rudele lui Budulan fiind chiar finul său, Gabriel Irimie Băcăinţan, care îşi găsise un loc călduţ ca preşedinte al Consiliului de Administraţie al Nucleareclectrica. După ce s-a „mirat” de această situaţie, Videanu a promis că-l va demite pe Băcăiţan, fapt care s-a şi întâmplat, ieri, când finul lui Budulan a fost dat afară de ministrul Economiei, în locul său fiind numit Doru Voicu.

Totodată, Videanu l-a numit pe Alexandru Săndulescu directorul de Politici Energetice din minister, ca nou membru în CA al Nuclearelectrica. Şi, dacă tot a fost demis pe „finul” lui Budulan, oare pe cine ar fi trebuit să tragă la răspundere Videanu în cazul angajării prietenului ficei celei mici a preşedintelui, Bogdan Ionescu, zis şi „SYDA”, care a „câştigat” un concurs pentru ocuparea unei funcţii din cadrul Ministerului Economiei? Asta nu a fost tot o „cumetrie”, domnule ministru? Nuclearelectrica este al doilea mare producător de energie electrică din ţară, iar energia electrică produsă anual de cele două unităţi de la Cernavodă reprezintă circa 18% din producţia de electricitate totală a României.

Compania asigură totodată încălzirea oraşului Cernavodă. Nuclearelectrica deţine cele două unităţi ale Centralei de la Cernavodă, precum şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti. Reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă au fiecare instalată o putere de circa 700 MW. Alte două reactoare urmează să fie construite şi puse în funcţiune după 2017, cu o putere instalată asemănătoare primelor.
(sursa: www.telegrafonline.ro)