Fără urmă de tăgadă, „Gânditorul”, descoperit la Cernavodă, capodoperă unicat a artei eneolitice, este ambasadorul României în lume. Notorietatea o împarte cu cea pe care unii specialişti o numesc „perechea sa”, iar alţii îi spun, pur şi simplu, „femeie şezând”. Mica statuetă cu o înălţime de doar 115 mm, cunoscută sub denumirea „Gânditorul de la Hamangia” şi „Perechea sa” au devenit şi un brand al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), fiind cele mai bine vândute suveniruri. Cele două piese originale - reconstituite din fragmentele descoperite în context funerar la Cernavodă - se află în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, iar MINAC găzduieşte doar replici după celebrele figurine. Turiştii, în special cei străini, sunt deosebit de atraşi de frumuseţea şi notorietatea lor şi scot, adesea, din buzunar, 25 lei (pentru o singură statuetă) sau 50 lei (pentru pereche), pentru a duce cu ei acasă replici după piesele devenite cunoscute în întreaga lume.

După ce a fost zămislit de imaginaţia creatoare a omului-artist din eneoliticul timpuriu şi apoi, scos la iveală în urma săpăturilor de salvare de la necropola din Cernavodă, „Gânditorul” şi a sa pereche s-au perpetuat, în cotemporaneitate, prin sute de mii de replici, care au făcut şi continuă să facă înconjurul lumii. De câţiva ani buni, replicile după celebra pereche datând din eneoliticul târziu (4900-4500 î. Hr.) sunt realizate în laboratorul de restaurare al MINAC cu multă îndemânare, pe baza unei „reţete” speciale, fără a se pierde nimic din acurateţea detaliilor şi din frumuseţea intrinsecă a capodoperelor unei arte milenare.

„Gânditorului” i se face şi o mică nedreptate, fiindu-i greşit atribuită „provenienţa”. Chiar dacă în limbajul colectiv s-a încetăţenit sintagma „Gânditorul de la Hamangia”, specialistul MINAC, dr. Valentina Voinea, atrage atenţia asupra confuziei care se face în acest sens, statueta identificată ca aparţinând culturii Hamangia fiind descoperită, în 1956, în urma săpăturilor de pe şantierul arheologic de la Cernavodă. Astfel sintagma corectă ar fi - potrivit obiceiului arheologilor de a-şi denumi descoperirile care reflectă o nouă cultură după numele aşezării în care au avut loc săpăturile - „Gânditorul” de la Cernavodă, aparţinând culturii Hamangia. Celebra statuetă care a făcut înconjurul lumii - în prezent, originalul este inclus într-o expoziţie itinerantă în America şi Anglia - l-a avut ca „naş” pe arheologul Dumitru Berciu, care a identificat şi definit cultura Hamangia pe baza săpăturilor începute în anul 1952, în localitatea Baia.
(sursa: www.telegrafonline.ro)