Meteorologii au emis, ieri, o nouă avertizare cod galben de caniculă pentru Bucureşti şi 21 de judeţe din estul, sudul şi sud-estul ţării. Ei susţin că, până mâine, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 de grade şi izolat chiar şi 37 de grade, iar indicele de confort termic va depăşi pragul critic de 80, fapt care ar putea să afecteze serios starea de sănătate a multor persoane, fie sănătoase, fie cu unele afecţiuni cronice. Astfel că medicii vin şi de această dată cu o serie de recomandări.

În primul rând, trebuie menţionat că organismul are nevoie de cât mai multe lichide: 2-2,5 l/24 ore. Beţi ceaiuri fără zahăr (cu lămâie), cât se poate de calde sau apă plată (alternativ cu apă minerală). “Evitaţi cafeaua, orice alte produse ce conţin cofeină, evitaţi băuturile acidulate, băuturile alcoolice, tutunul, dar şi abuzul de medicamente”, spune şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu. De asemenea, în această perioadă este indicat consumul în cantitate mai mică a alimentelor bogate în proteine şi în cantitate mai mare a fructelor şi legumelor, ca atare sau/şi în salate, cu puţin ulei de măsline şi cu lămâie. Lichidele, fructele şi legumele vă ajută la hidratare şi la rezistenţă în faţa căldurii. Una dintre problemele grave, vara, este deshidratarea.


EVITAŢI SĂ IEŞIŢI ÎN ORAŞ LA ORELE PRÂNZULUI, DAR DACĂ TOTUŞI O FACEŢI, PURTAŢI OCHELARI DE SOARE ŞI ACOPERIŢI CAPUL CU O PĂLĂRIE SAU UMBRELĂ. ESTE BINE SĂ AVEŢI LA DUMNEAVOASTRĂ ŞI O STICLĂ CU CEAI NEÎNDULCIT.


”Bolnavii de inimă, cei care suferă de astm bronşic, cei cu tulburări ale tiroidei, bolnavii cu tulburări psihice, copiii, bătrânii să facă tot posibilul pentru a avea un ventilator acasă sau la serviciu (o sursă care răcoreşte aerul)”, a mai explicat dr. Popescu. Cei care pot, să plece în această perioadă toridă în zone răcoroase (la munte). În timpul zilei, la orele amiezii, nu lăsaţi geamurile larg deschise, ci acoperiţi-le cu draperii şi jaluzele. Dacă apar dureri de cap prelungite, greţuri, vărsături, inapetenţă prelungită, adresaţi-vă medicului de familie.

De asemenea, dacă mergeţi la plajă, evitaţi expunerea la soare între orele 10,00 şi 18,00, pentru a preveni complicaţii nedorite. Pe lângă codul galben de caniculă anunţat, în această perioadă, meteorologii au anunţat şi cod roşu pentru radiaţiile ultraviolete. Aşa că medicii recomandă folosirea cremelor protectoare pentru piele, în funcţie de fototip, astfel că persoanele cu pielea albă sau foarte albă trebuie să folosească o cremă de protecţie cu factor de 50. “Respectaţi tratamentele pe care le aveţi şi nu faceţi excese de niciun fel!”, mai spune medicul.

58 DE GRADE LA NIVELUL ŞINELOR FERATE. CFR SA anunţă că în perioada următoare, ca urmare a atenţionării de cod galben de caniculă şi a temperaturilor ridicate constatate la nivelul şinei, trenurile vor circula cu viteze între 50 şi 100 km/h pentru trenurile de călători şi 50 - 70 km/h pentru trenurile de marfă. CFR SA precizează că, în perioada de caniculă, temperaturile înregistrate la nivelul şinei pot ajunge până la 58 de grade C. “În timpul zilei, se reduce viteza de circulaţie a trenurilor de călători şi de marfă cu 20 - 30 km/h, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.

Din această cauză se vor înregistra întârzieri ale trenurilor, în medie între 20 şi 40 de minute”, au spus reprezentanţii CFR. Potrivit companiei, pentru asigurarea unui grad de siguranţă sporit, personalul de întreţinere a căii ferate efectuează, în această perioadă caniculară, revizii suplimentare pe întreaga reţea feroviară.
(sursa: www.telegrafonline.ro)