Ca urmare a cererilor vizitatorilor, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa organizează, sâmbătă, între orele 21:00 şi 23:00, la Observatorul Astronomic, observaţii ale cerului astral, cu ocazia începerii toamnei astronomice. Muzeograful Planetariului, Simona Cosneanu, a declarat că, dacă vor fi condiţii meteo favorabile, „pe cerul senin de seară al lui septembrie 2010“ pot fi observate mai multe evenimente pe care cineva rar are ocazia să le „întâlnească“.

Mai exact, în această perioadă, planeta Jupiter - cea mai mare planetă din sistemul solar - se vede pe direcţia sud-est, ca o „stea strălucitoare“, fiind vizibilă cu ochiul liber, în jurul orei 22:00, situată faţă de orizont la maximum 45 grade. „Planeta Jupiter se află în această perioadă la cea mai mică distanţă de Pământ din ultimii 47 de ani, mai exact la 592 de milioane de km.

O altă planetă care poate fi vizibilă cu ochiul liber este planeta Venus, ce se află în această perioadă la strălucirea maximă datorită apropierii de Terra şi a reflectivităţii norilor din atmosferă“, a declarat Cosneanu. Ea a mai spus că tot în această perioadă pot fi observate cu ajutorul telescopului planetele Uranus şi Neptun. Apropierea simultană de Pământ a lui Jupiter - observabil cu ochiul liber - şi Uranus - observabil prin aparatura de specialitate - este descrisă de specialiştii NASA ca un eveniment astronomic pe care îl poţi întâlni o dată în viaţă.
(sursa: www.telegrafonline.ro)