Deşi pare greu de crezut, s-ar părea că, la vară, turiştii vor veni la Constanţa pe… autostradă, scăpând de calvarul DeNeului 2A Cernavodă - Constanţa! Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat vineri că tronsonul Cernavodă - Constanţa al Autostrăzii Bucureşti - Constanţa va fi deschis circulaţiei la începutul sezonului estival 2011, urmând ca lucrările să fie recepţionate la sfârşitul anului viitor.

Constructorii celor două tronsoane ale autostrăzii Cernavodă - Constanţa sunt compania franceză Colas, pentru tronsonul de 20 de km Cernavodă - Medgidia, iar pentru tronsonul Medgidia - Constanţa, de 32 de kilometri, consorţiul format din companiile Anstaldi& Max Boegl. Primul contract, pentru porţiunea Cernavodă - Medgidia, are o valoare de circa 180 milioane euro, din care 71% (128 milioane euro) finanţare de la Banca Europeană de Investiţii şi 29 la sută contribuţia României (circa 53 milioane euro).

Cel de-al doilea contract, pentru Medgidia - Constanţa, are o valoare de 168 milioane euro, din care 71% fonduri de la BEI şi 29% contribuţia României (85% din această contribuţie provenind de la UE). În aceste condiţii, contribuţia României va fi de circa 7 milioane euro. Ambele tronsoane de autostradă au ca termen de finalizare 24 de luni. Lucrările de modernizare a căii ferate, pe tronsonul Bucureşti - Constanţa, au fost îngreunate de lipsa fondurilor, care au determinat constructorii să întrerupă lucrările de reabilitare.
(sursa: www.telegrafonline.ro)