Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în şedinţa de ieri, să propună modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară în sensul desfiinţării a nouă Judecătorii şi a Parchetelor de pe lângă acestea, care în prezent nu funcţionează, dar sunt înfiinţate prin Anexa Legii de organizare judiciară.

Astfel, vor fi desfiinţate Judecătoriile şi Parchetele Bocşa, Cernavodă, Băneasa, Bechet, Comana, Sângeorgiu de Pădure, Scorniceşti, Urlaţi şi Jimbolia, care în prezent nu funcţionează. Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi sedinţe, CSM a discutat şi despre desfiinţarea altor instanţe şi Parchete cu un volum redus de activitate, pe baza concluziilor unui studiu pentru reorganizarea unităţilor de acest fel. „Judecătoria Cernavodă a existat numai pe hârtie, iar cea de la Băneasa nu a funcţionat niciodată, cu toate că a fost cumpărată clădirea şi renovată.

La fel s-a întâmplat şi cu Parchetele de pe lângă aceste Judecătorii, care trebuiau să funcţioneze în aceleaşi clădiri”, a declarat preşedintele Tribunalului Constanţa, judecător Vasile Cosac-Cărbune. Din discuţiile membrilor CSM a rezultat că analiza în urma căreia se propune reorganizarea instanţelor şi parchetelor din ţară a avut în vedere specificul unităţilor de control judiciar, reprezentativitatea teritorială şi volumul mic de activitate al unora dintre acestea.

Totodată, CSM a cerut completarea studiului, întrucât este necesar a vedea, după adoptarea Codurilor Penal, Civil şi de Procedură Penală şi Civilă, care dintre instanţe şi Parchete sunt necesare a rămâne, întrucât noile Coduri aduc o serie de modificări privind competenţele, dar şi înfiinţarea de noi instituţii.
(sursa: www.telegrafonline.ro)