Fiecare contribuabil care nu este angajat cu contract de muncă, în baza căruia realizează venituri, era obligat, potrivit Codului Fiscal, să depună la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa, până la 17 mai 2010, declaraţia 200 privind veniturile realizate suplimentar în 2009.

Potrivit şefului Serviciului de Gestiune Registru Contribuabili şi Declaraţii Fiscale - Persoane Fizice din cadrul DGFP Constanţa, Gabriel Coşoreanu, la nivelul municipiului Constanţa, s-a estimat un număr de 26.019 de contribuabili care aveau obligaţia declarării veniturilor, însă în urma declaraţiilor depuse, s-au înregistrat 15.108 de contribuabili, din care 574 şi-au declarat veniturile peste termenul legal. Contribuabilii care nu au depus declaraţia de venit pentru anul trecut au fost deja notificaţi de reprezentanţii Fiscului, având la dispoziţie 15 zile pentru a intra în legalitate. „S-au transmis 10.337 de notificări către persoanele fizice care nu şi-au depus formularul 200. Sperăm ca în perioada următoare să se prezinte le ghişee câţi mai mulţi contribuabili, din cei notificaţi, în vederea reglementării situaţiei privind declararea veniturilor”, a declarat Gabriel Coşoreanu.

Cei care vor depune declaraţiile de venit după notificările primite de la Fisc nu vor scăpa de amenzi. Sancţiunile sunt cuprinse între 10 şi 100 lei şi vor fi aplicate ţinându-se cont de zilele de întârziere cumulate sau dacă persoana în cauză nu a depus declaraţia mai mulţi ani la rând. Potrivit afirmaţiilor lui Coşoreanu, în cazul în care nici în urma acestor notificări constănţenii nu vor trece pe la ghişeele Fiscului pentru a-şi declara veniturile, aceştia vor fi sancţionaţi cu amenda maximă de 100 de lei. În plus, li se vor stabili din oficiu baza impozabilă şi impozitul datorat bugetului de stat, în baza documentelor justificative existente în dosarul fiscal al contribuabilului. Declaraţia 200 se completează de către contribuabilii persoane fizice care au obţinut anul trecut venituri din activităţi independente, precum activităţi comerciale, activităţi agricole, din prestări servicii, drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinţei de bunuri, din operaţiuni de vânzare-cumpărare valută la termen sau din transferul titlurilor de valoare.
(sura: www.telegrafonline.ro)