Directorul de afaceri corporatiste al CEZ România, Adrian Borotea, a declarat că acţionarii EnergoNuclear, compania de proiect care va construi Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, au început discuţiile despre modificarea participaţiei fiecăruia, precum şi despre prelungirea etapei de pre-proiect care ar trebui să fie gata în septembrie.

„Nu am primit încă nimic oficial din partea statului prin care să îşi arate dispoziţia de a-şi reduce din participaţie. Noi investitorii vrem să ştim în ce condiţii se va face această vânzare de acţiuni (la ce preţ, în ce moment, până la cât la sută vrea să îşi vândă din acţiuni)”, a declarat Borotea. De asemenea, acesta a mai spus că prelungirea fazei de pre-proiect este utilă şi pentru schimbarea acţionariatului. „Acum se pregătesc documente, drafturi pentru contracte, caietul de sarcini pentru licitaţa internaţională pentru realizarea reactoarelor.

Pe 25 septembrie expiră investment-agreement-ul. Etapa de pre-proiect ar putea întârzia chiar şi şase luni”, a explicat oficialul CEZ, unul din dezvoltatorii proiectului. Borotea a mai adăugat că unii din acţionari nu îşi doresc majorarea participaţiei la EnergoNuclear, în timp ce alţii doresc să o majoreze. „CEZ încă nu a decis nimic în acest sens. Depinde de condiţiile pe care statul le va pune în schimbarea acţionariatului”, a menţionat Adrian Borotea. Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban, a declarat, săptămâna trecută, că s-a decis reducerea participaţiei statului la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza Reactoarele 3 şi 4, de la 51%, o variantă posibilă putând fi la circa 25%.
(sursa: www.telegrafonline.ro)