SUTE DE MAŞINI ÎNREGISTRATE. Inventarul poliţiştilor de la Rutieră la maşinile cu numere străine continuă! În decurs de o săptămână, oamenii legii au inclus în baza de date aproape 550 de autoturisme înmatriculate peste hotare, pe care le-au găsit circulând pe şoselele din judeţul Constanţa.

“În ziua acţiunii, pe data de 28 mai, au fost alcătuite fişe pentru 446 de maşini. De atunci, au mai fost înregistrate în jur de 90 de autovehicule”, a declarat cms. şef Constantin Dancu, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa (SPR). Poliţiştii spun că această campanie este extrem de importantă, pentru că, de multe ori, se întâmplă să caute în arhiva de care dispun o anumită maşină, să-l găsească pe proprietar şi să descopere, cu acest prilej, că autoturismul pe care îl urmăresc se află, de fapt, în posesia unei alte persoane.

„Se întâmplă ca un autovehicul să figureze pe numele unei persoane şi să fi fost vândut fără întocmirea unor acte. În cazul unui accident cu fugă de la locul faptei, spre exemplu, ancheta este îngreunată, iar identificarea celui care a condus maşina se face într-o perioadă de timp mai lungă. Noi vrem să avem în evidenţă toate aceste maşini care circulă pe şoselele din România şi să dispunem de fişe ale deţinătorilor şi ale celor care le folosesc. Chiar dacă vom auzi răspunsuri de genul „maşina e împrumutată de la vărul meu”, noi îl vom înregistra în baza de date pe cel care se află la volan”, a declarat cms. şef Carol Vârnă, şef serviciu în cadrul Direcţiei Poliţiei Rutiere, aflat vinerea trecută la Constanţa.

“BULGARII”. Baza de date referitoare la maşinile înmatriculate peste hotare şi care circulă acum pe şoselele patriei cuprinde în jur de 40.000 de exemplare, dar arhiva are nevoie de o actualizare. Pentru a nu fi nevoiţi să plătească taxa de primă înmatriculare, care, în unele cazuri, ar fi depăşit preţul unei maşini la mâna a doua, mulţi români şi-au cumpărat autoturismele din Bulgaria. Reţeta de ocolire a birului pus de ţara noastră pe poluare este extrem de simplă: compatrioţii noştri achiziţionează autovehiculele de la diferiţi cetăţeni bulgari, dar nu întocmesc acte de vânzare - cumpărare care să ateste tranzacţiile, ci procuri, prin care sunt împuterniciţi să circule cu maşinile respective... Asigurarea este făcută de cetăţeanul bulgar care figurează în documente ca proprietar. După ce îşi fac revizia tehnică anuală şi îşi scot Cartea Verde, pot să circule liniştiţi pe şoselele din România.
(sursa: www.telegrafonline.ro)