Consilierii locali din Cernavodă, convocaţi de primarul oraşului, Mariana Mircea, s-au întâlnit într-o şedinţă extraordinară pe a cărei ordine de zi s-au aflat 11 proiecte, dintre care au fost aprobate doar nouă, restul fiind amânate pentru o şedinţă ulterioară.

Una dintre hotărârile importante luate de consilieri a cuprins sistematizarea traficului rutier pe raza oraşului Cernavodă, având în vedere lucrările de reabilitare a podului de peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, de la ecluză. Potrivit primarului, din cauza acestor lucrări, în perioada 10 ianuarie 2011 - 21 decembrie 2011 traficul rutier este restricţionat. Consilierii au aprobat accesul vehiculelor cu masa până la 3,5 tone prin localitate, care vin de pe podul Sfânta Maria şi care tranzitează şi asigură aprovizionarea oraşului.

Ei au mai aprobat ca traficul uşor să fie deviat pe următorul traseu: Intersecţie DN 22C - strada Constanţei (DJ 223C) - strada G (podul Sf. Maria) - strada N. Titulescu - strada Medgidiei - DJ223C. Pentru vehiculele care au greutatea cuprinsă între 3,5 tone şi 8,5 tone se acceptă accesul în oraş numai în cazurile în care acestea aprovizionează localitatea Cernavodă şi cu condiţia achitării taxei de tramă stradală, se mai arată în hotărârea de Consiliu Local. Această taxă este stabilită prin Hotărâre a Consiliului Local şi este în valoare de de 30 de lei/zi; 300 de lei/lună şi 700 de lei/an. Pentru vehiculele care au masa mai mare de 8,5 tone se acceptă tranzitarea oraşului numai în cazuri excepţionale, pentru care se solicită aviz cu 36 de ore înainte şi se achită taxa de tramă stradală care are următoarele cuantumuri: 60 de lei/zi; 600 de lei/lună; 1.400 de lei/an.

Vehiculele de transport persoane cu masa mai mare de 3,5 tone vor putea tranzita oraşul plătind o taxă de tramă stradală anuală, cu condiţia efectuării de staţii şi în oraşul Cernavodă.

O altă hotărâre luată în şedinţa de marţi a cuprins nivelul impozitului pe mijloacele de transport conform Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Astfel, de la 1 ianuarie a fost majorată valoarea impozitelor pentru autovehiculele cu masă totală mai mare de 12 tone. În cadrul aceleiaşi şedinţe, a fost aprobată şi componenţa Comisiei locale de ordine publică, la nivelul oraşului Cernavodă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 155/2010 privind Legea Poliţiei locale. Potrivit art. 28 din legea menţionată, comisia locală este constituită din primar, şeful structurii teritoriale a Poliţiei Române, şeful Poliţiei locale, secretarul unităţii administrativ - teritoriale şi trei consilieri locali. Printre atribuţiile Comisiei locale se numără elaborarea planului de ordine şi siguranţă publică al oraşului, asigurarea cooperării dintre instituţiile şi serviciile publice cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, analizarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în oraş.
(sursa: www.telegrafonline.ro)