Prin intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, românii şi-au cîştigat dreptul de a munci, dar şi de a se bucura de bătrîneţe.

Dacă pînă în 2007, românii care munceau peste hotare erau obişnuiţi doar cu pensiile primite din partea statului român, intrarea ţării noastre în Europa le aduce pensii ca în Occident. Cei care vor avea contracte legale în spaţiul european vor primi, pentru perioadele în care au muncit, pensii în sistemele publice din aceste ţări. Prevederea face parte din Regulamentul Comunităţii Europene 1408/71 cu privire la coordonarea sistemelor de securitate socială pentru persoanele angajate.

Reprezentanţii casei Judeţene de Pensii (CJP) Constanţa susţin că în baza normelor europene, persoanele care au dreptul la prestaţii de invaliditate, de vîrstă sau de urmaş şi la ajutoare de deces dobîndite vor beneficia de aceste prestaţii chiar dacă au reşedinţa stabilită pe teritoriul altui stat membru al UE. Dacă pensionarii români doresc să transfere în străinătate drepturile de pensie trebuie să depună o declaraţie la sediul CJP Constanţa, personal, de către titularul drepturilor sau prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens. În acelaşi timp, beneficiarii au obligaţia de a prezenta documentele care confirmă detaliile bancare şi cele care atestă domiciliile acestora.

Plata drepturilor băneşti se va face în euro pentru beneficiarii nerezidenţi stabiliţi pe teritoriul statelor membre UE care şi-au exprimat opinia cu privire la valuta în care doresc să primească drepturile ce li se cuvin. Excepţie fac beneficiarii stabiliţi pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pentru care se vor face plăţile în lire sterline. În cazul beneficiarilor nerezidenţi stabiliţi pe teritoriul altor state europene şi care nu şi-au exprimat opinia cu privire la valuta în care se va face plata, drepturile băneşti vor fi achitate în dolari americani.

(sursa:www.telegrafonline.ro)