Nesimţirea, comoditatea şi lipsa de respect faţă de mediu şi-au găsit, în sfîrşit, leacul: amenzi usturătoare. Se pare că acesta este singurul mod în care oamenii vor învăţa că nu este bine să arunce gunoiul pe unde nimeresc. Pentru a menţine plajele curate şi pentru a civiliza, cu forţa, turiştii, conducerea Comisariatului Judeţean Constanţa al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) a declanşat o campanie care îi priveşte direct pe cetăţeni. „De-a lungul anilor ne-am axat mai mult pe societăţile comerciale şi pe operatorii de plajă în ceea ce priveşte salubrizarea.

De foarte multe ori am auzit însă operatorii spunînd că degeaba montează zeci de coşuri de gunoi pe plajă dacă turiştii aruncă tot acolo unde vor ei, adică pe nisip sau în mare. Într-adevăr, au dreptate. Cea mai mare problemă o reprezintă cetăţenii de rînd care nu menţin curăţenia pe spaţiul public”, a declarat comisarul şef GNM, Vasile Petro. Numai săptămîna aceasta, în ciuda vremii mohorîte, comisarii de mediu au aplicat 13 sancţiuni turiştilor veniţi în concediu la mare. Cei mai mulţi - 11 - au scăpat doar cu avertismente. Doi turişti nu au fost însă la fel de norocoşi.

O femeie care deja „construise” un mic morman de gunoie lîngă ea a primit o amendă în valoare de 1.000 de lei. Un alt turist care, în ciuda coşurilor de gunoi aflate la doar cîţiva paşi de el, a ales să arunce un pet direct pe nisip, va trebui acum să scoată din buzunar suma de 300 de lei. Comisarii de mediu vor patrula zilnic plajele de pe litoralul românesc şi îi vor sancţiona pe toţi cei care nu respectă legile elementare ale bunului simţ şi legislaţia din domeniul mediului. Aceasta este prima acţiune de acest fel desfăşurată după 1989.

„Dintre toţi cei sancţionaţi, doar doi sau trei erau constănţeni, restul sînt turişti veniţi din toate colţurile ţării”, a afirmat Vasile Petro. Amenzile pentru persoane fizice care aruncă gunoiul la întîmplare sînt cuprinse între 200 şi 2.000 de lei. Conducerea GNM doreşte ca în viitorul apropiat să desfăşoare o acţiune asemănătoare şi pe străzile oraşului.

sursa(www.telegrafonline.ro)