Fundaţia Terra Mileniul III organizează, astăzi, la Primăria Cernavodă, o dezbatere cu titlul „Depozitul de deşeuri slab şi mediu active de la Saligny - campanie de informare intagrată”.

Discuţiile vor începe de la ora 11:00, iar la masa rotundă au fost invitaţi reprezentaţi ai autorităţilor locale din Saligny şi Cernavodă, ai sectorului ONG cu activitate în domeniu, Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive - ANDRAD, Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Constanţa. În perioada decembrie 2007 - octombrie 2008, Fundaţia Terra Mileniul III a desfăşurat un proiect cu titlul „Stop contribuţiei la dezastrul nuclear!!” (finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat), care a avut drept scop creşterea nivelului de conştientizare privind destinaţia deşeurilor nucleare în România.

Obiectivele principale ale proiectului au vizat creşterea nivelului de lucru în reţea (networking) între ONG-urile de mediu, dar şi creşterea nivelului de conştientizare şi informare privind depozitul de deşeuri slab şi mediu radioactive în comuna Saligny. Printre activităţile realizate s-au numărat evaluarea socială a nivelului de conştientizare şi informare a populaţiei din comuna Saligny privind construirea depozitului.

Rezultatele acestui studiu au scos la iveală faptul că 76% dintre persoanele chestionate au recunoscut că nu li s-a adus la cunoştinţă despre construcţia unui depozit de deşeuri radioactive în zona în care locuiesc. Mai mult, 97% au afirmat că nu au fost consultaţi cu privire la construcţia acestui depozit.

(sursa:www.telegrafonline.ro)