Primăria Cernavodă a găzduit, ieri, o dezbatere publică pe tema proiectului privind construcţia unui depozit de deşeuri slab şi mediu active în zona comunei Saligny. Masa rotrundă a fost organizată la iniţiativa Fundaţiei Terra Mileniul III, iar la discuţii au participat primarii din Cernavodă şi Saligny, Mariana Mircea şi, respectiv, Gabriel Tătulescu, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive (ANDRAD) - Stela Diaconu, sectorului ONG cu activitate în domeniu, Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Constanţa.

Reprezentatul Fundaţiei Terra Mileniul III, Ioana Ciută, a prezentat proiectul „Stop contribuţiei la dezastrul nuclear!”, care se referă la posibila construcţie a Depozitului de deşeuri slab şi mediu active în zona comunei Saligny. Ciută a spus că, în perioada decembrie 2007 - octombrie 2008, fundaţia a desfăşurat un proiect privind evaluarea socială a nivelului de conştientizare şi informare a populaţiei din Saligny privind construirea depozitului. Rezultatele acestui studiu au scos la iveală faptul că 76% dintre persoanele chestionate au spus că nu li s-a adus la cunoştinţă proiectul depozitului de deşeuri, iar 97% din respondenţi au afirmat că nu au fost consultaţi cu privire la construcţia acestui depozit.

Mariana Mircea a apreciat că autorităţile locale nu reprezintă sursa principală de informare a populaţiei din zonă cu privire la construirea unui viitor depozit de deşeuri slab şi mediu radioactive, ci instituţiile implicate direct în acest proiect, în speţă ANDRAD. Gabriel Tătulescu a adăugat că, în prezent, ANDRAD efectuează în zona Saligny doar un studiu pentru un posibil depozit de deşeuri. Tătulescu a mai spus că populaţia nu trebuie să-şi facă probleme în legătură cu acest depozit pentru că, deocamdată, totul este doar la nivel de studiu de fezabilitate. „Dacă vom primi ceva oficial de la ANDRAD, atunci locuitorii se vor pronunţa printr-un referendum. Dacă se decide să se construiască depozitul la Saligny, atunci trebuie ca statul să ne acorde o serie de facilităţi, pentru că aşa este normal. Altfel, nici nu discutăm”, a spus Tătulescu, care a adăugat că, personal, el nu este de acord cu amenajarea depozitului.

De partea cealaltă, reprezentantul ANDRAD a spus că depozitarea definitivă a deşeurilor slab şi mediu active generate de CNE nu reprezintă un pericol pentru populaţie. Deşeurile radioactive de activitate joasă şi medie de la CNE Cernavodă sînt stocate în siguranţă în Depozitul Intermediar de Deşeuri Radioactive, situat pe amplasamentul centralei nucleare.

Stela Diaconu a precizat că acest depozit intermediar oferă suficientă capacitate de stocare, pînă la construirea unui depozit definitiv. Pînă la sfîrşitul anul 2014, pe un amplasament în vecinătatea centralei, se va construi un depozit de suprafaţă care va asigura depozitarea definitivă a deşeurilor. În cadrul discuţiilor de la Cernavodă, autorităţile locale şi membrii societăţii civile au adus în dezbatere şi depozitul de deşeuri înalt radioactive, care există la Cernavodă. „Acele deşeuri arse de la Centrală reprezintă adevăratul pericol, nu acestea slab şi mediu radioactive. Pentru deşeurile arse nu ne-a întrebat nimeni, iar totul s-a făcut fără ştirea populaţiei. Deşeurile înalt radioactive vor sta la Cernavodă 50 de ani, iar autorităţile nici măcar nu ne întreabă dacă sîntem de acord sau nu”, a spus Tătulescu.

(sursa:www.telegrafonline.ro)