Preşedintele Comisiei Naţionale privind Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Vajda Borbală, a înmânat, ieri, conducerii Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN), autorizaţiile de funcţionare ale Unităţilor 1 şi 2 de la CNE Cernavodă pentru operare şi mentenanţă în următorii trei ani.

Autorizaţiile de funcţionare şi întreţinere pentru Unităţile 1 şi 2 sunt eliberate de către CNCAN, în conformitate cu strategia de autorizare stabilită în şedinţa CNE Cernavodă/CNCAN din 14 ianuarie 2010. Ceremonia a avut loc în prezenţa secretarului de stat Tudor Şerban din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, cu participarea reprezentanţilor SN Nuclearelectrica SA, CNCAN şi ai Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive.

Autorizaţiile sunt emise în baza unei documentaţii de securitate nucleară întocmită pentru fiecare unitate în parte. În cadrul acestor documentaţii au fost analizate modificările de proiect realizate în centrală pe perioada de valabilitate a autorizaţiei precedente, stadiul de realizare a programelor pe centrală, evenimente semnificative în exploatare. „Gradul înalt de îndeplinire a acestor cerinţe de securitate nucleară, atestă performanţa centralei nucleare de la Cernavodă şi conformitatea cu standardele naţionale şi internaţionale cu privire la protecţia personalului de operare, a populaţiei şi a mediului înconjurător”, a declarat directorul CNE, Ionel Bucur.

Unitatea 1 de la CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială la data de 2 decembrie 1996 şi a înregistrat rezultate deosebite pe toată durata de funcţionare din punct de vedere al respectării cerinţelor de securitate nucleară şi al performanţei, înregistrând un factor de capacitate mediu de aprox. 90%, în timp ce Unitatea 2, care funcţionează de pe 5 octombrie 2007, a avut în fiecare an un factor de capacitate mediu de peste 90%.
(sursa: www.telegrafonline.ro)