Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri lucrează împreună cu Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive la un Memorandum pentru proiectul celei de-a doua centrale nucleare pe care autorităţile vor să o construiască în România.

Reprezentanţi ai instituţiilor implicate în proiect spun că Memorandumul ar putea fi finalizat la toamnă. Potrivit acestora, documentul va specifica cine va reprezenta statul român în acest proiect, faptul că autorităţile încearcă să atragă investitori privaţi în acest proiect, precum şi detalii despre tipul de tehnologie pe care intenţionează să o achiziţioneze. Autorităţile intenţionează ca a doua centrală nucleară să fie funcţională în 2030. Aceasta ar putea avea o putere instalată de 1.000 MW. De asemenea, autorităţile spun că încă nu a fost ales un amplasament final pentru viitoarea centrală nucleară a ţării. Până în prezent, se vehicula că centrala nucleară ar putea fi construită în partea de nord-vest a ţării, pe râul Someş.

În prezent, singura centrală nucleară a ţării se află la Cernavodă şi este compusă din două reactoare cu o putere instalată de circa 700 MW fiecare. Energia electrică produsă anual de Unităţile 1 şi 2 ale Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă reprezintă circa 18% din producţia de electricitate totală a României.
(sursa: www.telegrafonline.ro)