Meteorologii au emis, ieri, o prelungire a atenţionării de cod galben de temperaturi ridicate valabilă de astăzi, ora 12.00, până marţi, la ora 18.00. Atenţionarea vizează jumătatea de sud a ţării, unde vremea se menţine caniculară. În Dobrogea, specialiştii estimează temperaturi maxime de până la 37 de grade. Tot în aceste regiuni, indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

INDICELE UV, FOARTE RIDICAT. Specialiştii atrag atenţia că, ieri, la prânz, indicele de radiaţie ultravioletă (UV) era la nivel "foarte mare" în jumătate din ţară, suprafaţa afectată fiind suprapusă arcului intra-carpatic. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în Banat, Transilvania şi în zona de nord a Dobrogei, indicele UV se situa între opt şi zece unităţi, corespunzător nivelului "foarte mare" pe o scară internaţională de măsurare a acestui indicator (scara indicelui este de la 0 la 11+, n.r.). În restul ţării, inclusiv pe litoral, indicele se situează între valorile de şase şi opt unităţi, echivalent gradului "mare". Indicele de radiaţie ultravioletă este o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la sol. Valoarea este estimată în funcţie de concentraţia stratului de ozon, de localizarea geografică, de poziţia Soarelui şi de alţi câţiva factori, în condiţii de cer senin. "Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai puternic potenţialul pentru deteriorarea pielii şi a ochilor", se precizează pe site-ul ANM.

36 DE GRADE LA UMBRĂ = 50 DE GRADE LA SOARE. Românii s-au confruntat, sâmbătă, cu prima zi de caniculă din vara lui 2010, termometrele înregistrând peste 40 de grade la soare. Precizăm că temperaturile prognozate de meteorologi, aşa cum le vedem la televizor, sunt valabile doar la umbră. Pentru sâmbătă, temperaturile afişate erau de 36 – 38 de grade, iar la nivelul asfaltului, termometrul arăta peste 50 de grade. Specialiştii atrag atenţia miilor de oameni de pe litoral, care au împânzit plajele încă de la primele ore ale dimineţii, să nu se expună la soare (aşa cum au făcut-o) între orele 11.00 şi 18.00.

AU AJUNS LA URGENŢĂ. La Constanţa s-a semnalat o creştere a solicitărilor la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), cu 5 – 10%, potrivit directorului adjunct, dr. Aurelia Broască. În aceste zile toride, ea a precizat că s-a intervenit, din cauza caniculei, la două cazuri ale unor bătrâni care au leşinat la slujba de duminică, ei stând afară fără protecţie solară. De asemenea, echipele SAJ au mai intervenit şi la două solicitări, de data aceasta tineri care au ignorat sfaturile medicilor, alegându-se cu insolaţii de toată frumuseţea. În ultimele 24 de ore, ambulanţele constănţene au fost solicitate de 303 ori.
(sursa: www.telegrafonline.ro)