6 organizatii neguvernamentale de mediu Salvati Delta, Ecopolis, Alma Ro, Terra Mileniului III, WWF - World Wide Fund for Nature si Copacul de Hartie au organizat vineri 4 iunie, de Ziua Mediului, cea de a treia editie a Premiilor de Mediu. Este vorba de un eveniment in cadrul caruia sunt premiati cei care au contribuit la protejarea mediului, precum si cei ale caror initiative au dus la distrugerea lui. Pentru aceasta editie, unul dintre premiile pozitive i-a fost oferit dnei primar Mariana Mircea, pentru introducerea taxei de poluare si risc in orasul Cernavoda.

Primarul Mariana Mircea a initiat la sfarsitul anului 2008 un proiect de hotarare prin care introducea taxa de poluare si risc pentru agentii economici ce desfasoara activitati din domeniul nuclear. Proiectul s-a materializat intr-o hotarare de consiliu care din pacate a fost atacata in instanta de Prefectul Judetului Constanta si SNN – Societatea Nationala Nuclearelectrica operatorul centralei nucleare de la Cernavoda.

Primaria Cernavoda isi propune ca din taxa de poluare si risc sa realizeze proiecte pentru protejarea si dezvoltarea comunitatii locale : investitii in calitatea apei, marirea spatiilor verzi, centru de monitorizare a radiatiilor, echipamente de protectie, educatie si informare, masuri de protectie sociala.
Curtea de Apel Constanta a respins taxa de poluare si risc. Aceasta decizie nu este definitiva si irevocabila, Primaria Cernavoda va face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie si va continua lupta pentru obtinerea taxei de poluare si risc, pentru comunitatea din Cernavoda.
(sursa: www.primaria-cernavoda.ro)