Primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, spune că pentru a pune la punct toată infrastructura oraşului, apă şi canalizare, Primăria ar avea nevoie de sute de milioane de euro, dacă nu miliarde. Şi, pentru că este aproape imposibil să se găsească o sumă atât de mare pentru a acoperi toate cheltuielie privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, singura soluţie la îndemâna autorităţilor locale este ca lucrările să fie executate pe „bucăţi”.

Pentru a stabili o ordine a lucrărilor, Primăria a întocmit o strategie de dezvoltare a oraşului, care se întinde până în 2014. Potrivit proiectului, principalul obiectiv este întreţinerea şi modernizarea infrastructurii tehnico - edilitare, lucrări care se desfăşoară cu fonduri nerambursabile prin Compania Naţională de Investiţii. Mariana Mircea a spus că unul dintre proiectele care se derulează în această perioadă este reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă în oraş, a sistemului de canalizare, staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare a apelor uzate.

Cea mai importantă lucrare va fi înlocuirea reţelei de canalizare pluvială şi menajeră din centrul oraşului, de pe strada Dacia, cu o nouă reţea. „Avem o mare problemă de mulţi ani în centrul oraşului, care se inundă în urma oricărei ploi mai puternice. Zeci de comercianţi, care îşi au magazinele în zonă, dar şi cetăţeni care locuiesc pe strada Dacia, au ajuns la capătul răbdării. În fiecare an, pagubele sunt foarte mari din cauza inundaţiilor, asta pentru că reţeaua de canalizare pluvială nu face faţă debitului mare de apă. De aceea, am reuşit obţinerea unei finanţări, prin care vom mări capacitatea conductelor de preluare a apei, astfel încât centrul oraşului să nu mai fie inundat”, a spus Mariana Mircea.

Ea a adăugat că tot la capitolul lucrări care vor fi executate se înscriu şi introducerea de reţele de canalizare în cartierele Dealul Sofia şi ID Chirescu, unde au fost construite locuinţe noi. „Pe zi ce trece, în Cernavodă apar locuinţe noi, lucru care duce la extinderea oraşului. De aceea, este nevoie de infrastructură nouă. Până în prezent a fost executată reţeaua de canalizare pluvială în aceste cartiere”, a spus primarul oraşului, care a adăugat că urmează reabilitarea conductei de aducţiune apă potabilă care traversează podul Sf. Maria şi reabilitarea a patru staţii de pompare ape uzate. Mariana Mircea a mai spus că investiţia pentru toate aceste lucrări se ridică la aprox. 3,5 milioane de euro şi este 78% suportată de către Compania Naţională de Investiţii, iar restul, de la bugetul local.
(sursa: www.telegrafonline.ro)