Noua varianta a blogului s-a mutat la adresa
www.e-cernavoda.ro
Speram sa va placa.
Noul site e-Cernavoda.ro
Cernavoda - Traficantul „Chelie”, în faţa instanţei supreme
Reamintim că cel considerat de anchetatori liderul reţelei de traficanţi, Ovidiu Sandu, zis „Chelie”, de 25 ani, din Cernavodă, a fost condamnat de judecătorii constănţeni la patru ani de închisoare cu executare. Complicii lui, Nicoleta Raluca Popescu, Daniel Profir, Şerban Marian Tomulescu şi Costin Sorin Enache, zis Mache, au primit câte trei ani de detenţie, iar Florin Martinaş, doi ani.
Potrivit rechizitoriului, cercetările au început pe data de 9 aprilie 2010, atunci când Sandu şi concubina lui, Nicoleta Raluca Popescu, au fost prinşi în flagrant în timp ce căutau cumpărători pentru cinci grame de haşiş şi 19 comprimate de extasy, stupefiante pe care oamenii legii le-au găsit în autoturismul său. În aceeaşi zi, anchetatorii au efectuat percheziţii domiciliare în Constanţa, Năvodari şi Cernavodă, în locuinţele lui Ovidiu Sandu şi Sorin Enache, unde s-au descoperit nouă grame de haşiş, 3,6 grame de canabis, 0,5 grame de pulbere de drog, 0,4 grame de mefedronă şi mai multe ghivece în care se cultiva canabis.
• HAŞIŞ ŞI PROSTITUŢIE • Potrivit anchetatorilor, membrii reţelei îşi găseau clienţi printre liceenii din Constanţa, Bucureşti, Medgidia şi Cernavodă. Imediat după ce a fost prins în flagrant, Ovidiu Sandu s-a oferit să colaboreze cu poliţiştii şi să îi denunţe pe complicii lui, în speranţa că nu va fi arestat.
Cu toate că a mai „turnat” două persoane, tânărul s-a trezit, după 17 zile de la depistarea lui, respectiv pe 27 aprilie 2010, că este reţinut şi încarcerat. Pe 21 aprilie 2010, poliţiştii au descins la domiciliile lui Şerban Marian Tomulescu şi Dragoş Şerban, ambii de 21 de ani, din Cernavodă, de unde au confiscat 110 grame de haşiş şi 44 de comprimate de droguri de mare risc.
Pe lângă acuzaţia de trafic de droguri, Sandu a fost judecat şi pentru că a sechestrat în vederea exploatării sexuale o fată de 14 ani. În plus, tânărul ar fi instigat-o pe concubina lui să-i vândă şapte comprimate de ecstasy unui individ cunoscut sub numele „Iuda”, implicând-o totodată şi în traficul de minore, întrucât a cazat-o pe adolescenta de 14 ani în apartamentul în care locuiau împreună.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda - Cms şef Emilian Nicolae revine la comanda Poliţiei Cernavodă
Cms. şef Emilian Nicolae s-a întors la comanda Poliţiei Cernavodă, după ce magistraţii Curţii de Apel Constanţa au suspendat executarea ordinului Ministerului Administraţiei şi Internelor prin care era demis din funcţie. Acesta rămâne la comanda unităţii până la încheierea procesului pe care l-a intentat MAI şi Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Conform deciziei IGPR, măsura disciplinară de schimbare din funcţie a cms. şef Emilian Nicolae are ca motivaţie managementul defectuos al şefului Poliţiei Cernavodă. Comisia IGPR respinsese contestaţia înaintată de comisarul şef Emilian Nicolae împotriva deciziei de destituire din funcţie dispusă de Consiliul de Disciplină al Poliţiei Române la începutul lunii mai.
(sursa: www.telegraonline.ro)
Cernavoda - Chinezii, cu ochii pe reactoarele 3 şi 4
FISIUNEA, ÎN CHINEZĂ. În timp ce multe ţări din Europa au început procedurile de închidere a centralelor nucleare şi nu ştiu cum să mai scape de ele după prăpădul de la Fukushima, la noi, pe plaiurile mioritice, lucrurile stau cu totul altfel, iar guvernanţii noştri umblă disperaţi după investitori pentru a construi cât mai multe centrale nucleare.
Un exemplu în acest sens este declaraţia directorului Societăţii Nuclearelectrica, care administrează Centrala Nucleară Electrică (CNE), Pompiliu Budulan, care a spus că o companie chineză este interesată să participe la investiţia de la Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. El a afirmat că săptămâna viitoare o delegaţie a companiei Guandong din China va sosi în România pentru a discuta cu părţile implicate în proiect.
FIRMELE FUG DE PROIECT. Incoerenţa statului în ceea ce priveşte proiectul Unităţilor 3 şi 4 a determinat cei mai importanţi investitori din domeniul energetic să se retragă din proiect. Pentru realizarea acestui proiect, estimat la patru miliarde de euro, a fost creată societatea Energonuclear al cărei acţionariat era format din: Nuclearelectrica SA 51%, RWE, GDF SUEZ, ENEL, CEZ, câte 9,15% iar ARCELOR MITTAL şi IBERDROLA câte 6,2%. Numai că, din proiect s-a retras CEZ, fiind urmată de RWE, GDF Suez şi Iberdrola.
În acest fel, Nuclearelectrica a fost nevoită să preia acţiunile companiilor care s-au retras, rămânând alături de Arcelor Mittal şi Enel, cu o participaţie de 84,65%. Însă, fiind o povară mult prea mare, tot încearcă să coopteze companii noi pentru a-şi reduce la 40% cota de participare la proiect
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda - Primăria va investi 10.000 de lei în Spital
Primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, i-a convocat, ieri, pe consilierii locali la o şedinţă ordinară, pentru a dezbate 20 de proiecte de hotărâre de interes pentru comunitatea locală. Printre proiectele de hotărâri supuse dezbaterii şi aprobării consilierilor locali se numără transformarea şi amenajarea unui teren din zona străzilor Mihai Eminescu şi Dunării într-un parc pentru locuitorii din zonă.
Potrivit primarului Mariana Mircea, terenul va fi eliberat de amenajările provizorii existente şi amenajat într-un loc cu leagăne şi tobogane pentru copii, spaţii verzi, bănci. Aprobarea contribuţiei cu suma de 10.000 de lei de la bugetul local la un proiect privind îmbunătăţirea serviciilor medicale în Spitalul din Cernavodă este un alt proiect de hotărâre care s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei. Alte proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi au vizat rectificarea listei de investiţii şi a bugetului local pe anul 2011 şi stabilirea criteriilor pentru repartizarea unor locuinţe sociale preluate de curând în administrarea Consiliul Local.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda - A tamponat BMW-ul furat
Zeci de poliţişti au intrat în alertă sâmbătă după-amiază, după ce un apel la 112 anunţa furtul unui autoturism. Păgubitul este un bărbat din localitatea Cernavodă, care a intrat în panică atunci când a observat că autoturismul său, marca BMW, pe care îl parcase pe strada Gării, din Cernavodă, dispăruse. Poliţiştii din Cernavodă au anunţat către toate posturile de poliţie furtul reclamat, iar oamenii legii au format mai multe filtre de poliţie, atât în localitatea Cernavodă, cât şi pe raza localităţilor apropiate.
Poliţiştii de la Rutieră căutau în trafic un BMW bleu-marin, cu numărul de înmatriculare P 5687 PH. După aproape trei ore de căutări, în jurul orei 17.00, autoturismul a fost depistat şi blocat în trafic pe bulevardul Mamaia, în zona Delfinariu, din Constanţa. Şoferul a fost identificat ca fiind Daniel Valentin Zaharia, de 29 de ani, din Feteşti. Potrivit anchetatorilor, după ce a ajuns în Constanţa, şoferul autoturismului a fost implicat într-o tamponare, iar în urma acesteia partea din faţă a autoturismului a fost avariată. Hoţul a fost escortat la Sediul Poliţiei Cernavodă pentru audieri. Pe numele lui Daniel Valentin Zaharia, oamenii legii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. Tânărul este cercetat în stare de libertate.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda - Prostituata amendata
Anamaria Stoian, din Cernavodă, deferită justiţiei pentru prostituţie pe vremea când avea 17 ani, a fost amendată de Judecătoria Medgidia cu suma de 1.000 de lei. Decizia emisă la sfârşitul săptămânii trecute nu este definitivă. Precizăm că în acelaşi dosar este judecat şi Cristian Pană, de 22 ani, din Cernavodă, pentru proxenetism. În cazul lui, instanţa a amânat pronunţarea unei sentinţe pentru 21 iunie.
Potrivit rechizitoriului, tânărul este acuzat că, în perioada 2009-2010, a îndemnat-o pe Anamaria S., de 17 ani, se se prostitueze pe raza oraşului Cernavodă, ambii obţinând foloase materiale în urma acestei activităţi infracţionale. Verificările efectuate în acest dosar au arătat că adolescenta se prostitua atât la domiciliul clienţilor, cât şi într-un apartament închiriat de Pană, în Cernavodă. Oamenii legii spun că, pentru o partidă de sex, preţurile negociate de Pană erau cuprinse între 20 şi 50 de lei. Tânărul a fost prins după un an de filaj, timp în care poliţiştii au folosit 14 clienţi sub acoperire. Iniţial, Pană a fost arestat, dar ulterior a fost pus în libertate.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda- Jefuită în propria casă
O femeie din localitatea constănţeană Cernavodă a trăit clipe de groază, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce a fost ameninţată şi jefuită. Femeia a povestit că doi bărbaţi au forţat uşa de acces, au intrat peste ea în casă şi au ameninţat-o să le dea toţi banii pe care îi are. De frică, femeia le-a dat cei 500 de lei pe care îi mai avea. După plecarea hoţilor, ea a sunat la 112 şi a anunţat autorităţile.
Un echipaj de poliţie a ajuns în scurt timp la imobilul în care a avut loc jaful. Femeia le-a spus poliţiştilor cum s-a întâmplat totul, dar şi semnalmentele hoţilor. În scurt timp, aceştia au fost prinşi într-un bar din localitate şi identificaţi ca fiind Nuţu Neagu, de 47 de ani, şi Romel Stoica, de 42 de ani, ambii din localitatea Cernavodă. Asupra lor, poliţiştii au găsit suma de 500 de lei pe care o furaseră cu puţin timp în urmă. Nuţu Neagu şi Romel Stoica au fost prezentaţi instanţei, iar magistraţii au emis pe numele lor mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Noi condiţii de trafic în zona Centralei Nucleare
Mariana Mircea a spus că reprezentanţii CNE au sesizat Primăria Cernavodă cu privire la traficul rutier aglomerat, care s-a creat în ultimele luni, din cauza lucrărilor de reabilitare ale podului de peste Dunăre şi care îngreunează desfăşurarea activităţii în cadrul CNE. De aceea, conducerea CNE a propus administraţiei publice locale un proiect de reamenajare a zonei, constând în realizarea unui sens giratoriu în zona de acces la Unitatea 1 a CNE, sens giratoriu care va avea o formă alungită.
Tot în această zonă se vor amenaja staţii pentru mijloacele de transport în comun cu trotuare şi peroane delimitate cu borduri. Primarul oraşului a mai spus că, în zona de acces a Unităţii 2, sistemul rutier va fi reglementat prin aplicarea de marcaje cu vopsea reflectorizantă şi indicatoare rutiere reflectorizante. Cu avizul Poliţiei Rutiere se vor amplasa şi indicatoarele rutiere specifice fiecărei reglementări.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Şeful Poliţiei Cernavodă, destituit
În urma unui control efectuat în luna speptembrie a anului trecut de către Corpul de Control al Poliţiei Române, la Poliţia din Cernavodă, inspectorii au găsit unele nereguli care s-au concretizat în destituirea comisarului şef Emilian Nicolae din funcţia de şef al Poliţiei Cernavodă. „A fost spus unui control la sfârşitul anului trecut. În urma raportului întocmit, Consiliul de Disciplină al Poliţiei Române a decis, în urmă cu câteva zile, eliberarea din funcţie a cms. şef Emilian Nicolae.
El a depus o contestaţie împotriva acestei decizii. Ca urmare a acestei acţiuni, hotărârea Consiliului de Disciplină nu a fost pusă în aplicare, iar cms.şef Emilian Nicolae va rămâne pe funcţie până la finalizarea contestaţiei“, a declarat cms. şef Adrian Rapotan, prim adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa. Conform deciziei Inspectoratului General al Poliţiei Române, măsura disciplinară are ca motivaţie managementul defectuos al şefului Poliţiei Cernavodă. „Ancheta s-a terminat în noiembrie. S-au pronunţat acum şi am atacat decizia. Ştiu că multă lume vrea ca eu să fiu schimbat de aici. Am deranjat grupuri mari de interese în urma dosarelor penale pe care le-am făcut. Aştept acum decizia care se va lua în baza contestaţiei depuse de mine“, a declarat cms. şef Emilian Nicolae.
Decizia de destituire a şefului Poliţiei Cernavodă a venit la scurt timp după ce, în urma unei vizite la Constanţa, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, s-a declarat nemulţumit de activitatea poliţiştilor constănţeni.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cercetat pentru furt
Poliţiştii din Cernavodă cercetează un bărbat în vârstă de 31 de ani, din localitate, acuzat că a furat mai multe bare metalice din curtea unei localnice. Imediat după ce păgubita a reclamat cazul la Poliţie, oamenii legii l-au identificat pe Robert Daniel Meleancă în incinta unui centru de colectare a fierului vechi, unde acesta intenţiona să vândă prada.
Prejudiciul, estimat la suma de 50 de lei, a fost recuperat şi predat părţii vătămate. Pe numele bărbatului s-a deschis dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. El este cercetat în stare de libertate.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Finalizarea reactoarelor nucleare 3 şi 4, abia în 2019
Ministerul Economiei a anunţat, ieri, că perioada de realizare a viitoarelor reactoare 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Electrică (CNE) de la Cernavodă este august 2013 - iulie 2019, finalizarea acestora fiind astfel amânată cu încă doi ani faţă de ultimul termen anunţat.
Potrivit calendarului proiectului, între februarie 2011 şi martie 2012 se vor atrage în proiect noi investitori şi vor fi vândute către aceştia o parte dintre pachetele de acţiuni din cele deţinute de Nuclearelectrica, compania care administrează CNE Cernavodă. Apoi, până în iulie 2012, se va derula procedura de selectare a contractorului pentru ingineria, procurarea şi construcţia proiectului. Totodată, valoarea investiţiei necesare construirii reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă va fi stabilită în urma ofertelor preliminare primite de la potenţialii contractori, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
În prezent, proiectul este estimat la patru miliarde de euro, iar compania de stat Nuclearelectrica deţine 85% din EnergoNuclear, compania de proiect care urmează să dezvolte aceste reactoare. Participarea statului român în proiect urmează să scadă până la 40%. Întrebat fiind de ce acest proiect tărăgănează, directorul general al EnergoNuclear, Dragoş Popescu, a spus că „aşa se fac marile proiecte, cu greutate”.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Zece ani de detenţie pentru trafic de persoane
Două persoane din Cernavodă au fost condamnate, ieri, de Tribunalul Constanţa, la câte zece ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane. Conform aceleiaşi sentinţe, Aurelia Stuhuleţ, de 43 de ani, şi Fănel Nuţu, de 46 de ani, trebuie să le plătească celor două fete pe care le-au obligat să se prostitueze 35.000 de lei cu titlu de daune morale.
Sentinţa nu este definitivă. Procurorii DIICOT Constanţa, cei care i-au trimis în judecată pe Nuţu şi Stuhuleţ, spun că, în perioada octombrie 2006 – aprilie 2007, acuzaţii le-au recrutat pe Mariana Cupen, din Călăraşi, şi pe minora Amalia-Elena Goghie, din Vaslui, şi, sub promisiunea unui loc de muncă în Turcia, le-au obligat să se prostitueze. Din declaraţiile date de fete în faţa procurorilor reiese faptul că tinerele „produceau” pentru Stuhuleţ şi Nuţu câte 400 de dolari pe zi. Una dintre victimele celor doi, Amalia-Elena Goghie, a estimat că, în perioada în care a fost obligată să practice prostituţia, a adus un venit traficanţilor de aproximativ 40.000 de dolari, iar o alta, Mariana Cupen, ar fi câştigat 12.000 de dolari.
(www.telegrafonline.ro)
Traficante de persoane în faţa instanţei
Două femei din localitatea constănţeană Cernavodă au ajuns, vineri, în faţa instanţei Tribunalului Constanţa, unde sunt judecate pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane. Potrivit rechizitoriului, Ioana Niculai şi Laura Elena Seftiuc sunt acuzate că, la începutul anului 2009, au recrutat-o pe Anca Frăsineanu, din Cernavodă, căreia i-au promis un loc de muncă decent în Germania.
Procurorii spun că tânăra a avut încredere în Niculai întrucât a cunoscut-o prin intermediul unei prietene şi a acceptat să plece în altă ţară, unde spera că va duce o viaţă mai bună. Niculai a dus-o pe Anca Frăsineanu până la aeroportul Băneasa, din Bucureşti, a urcat-o în avion, iar Seftiuc a aşteptat-o în Germania. Cum a aterizat, tânăra a fost dusă într-un apartament, unde a trăit un coşmari. Anchetatorii au stabilit că Anca Frăsineanu era supravegheată în permanenţă şi obligată să se prostitueze cu bărbaţii aduşi de Seftiuc.
Tânăra le-a povestit procurorilor că a fost bătută, umilită, arsă cu ţigara şi dispreţuită de Seftiuc. După o lună de chin, fata a reuşit să ia legătura cu prietena din Cernavodă, care îi făcuse cunoştinţă cu Niculai, şi i-a spus ce a păţit în Germania. Prietena ei a mers la Niculai şi a ameninţat-o că dacă Seftiuc nu îi dă drumul Ancăi Frăsineanu, le denunţă la Poliţie şi a făcut un denunţ. Speriate, cele două traficante au hotărât să o lase pe tânără să plece acasă.
Când s-a văzut în România, Frăsineanu a mers direct la Poliţie, unde a făcut plângere împotriva Ioanei Niculai şi Laurei Elena Seftiuc. Cele două au fost proxenete au fost audiate de procurorii Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanţa, însă nu au recunoscut acuzaţia adusă. Ele au fost trimise în judecată în stare de libertate.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavodă a rămas fără căldură
Neachitarea la timp a facturilor la energia termică a determinat conducerea Centralei Nucleare Electrice să sisteze, miercuri, pentru o perioadă, furnizarea către populaţie a energiei termice, din cauza unor debite care se ridică la peste 1,6 milioane lei.
În opinia celor de la Centrala Nucleară, prin directorul general Ionel Bucur, datoriile sunt înregistrate încă din 2009, iar ele ar trebui să fie plătite de Primărie, cu care CNE are contract. Problema dintre cele două părţi a apărut în momentul în care Consiliul Local Cernavodă, dominat de consilierii PNL şi PDL, care conlucrează în dauna social democraţilor, a înfiinţat o nouă societate, care să se ocupe, printre altele, de furnizarea către populaţie a agentului termic primit de la Centrala Nucleară. Directorul Ionel Bucur a declarat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu primarul Cernavodei, Mariana Mircea, că CNE doreşte o garanţie în scris potrivit căreia noua societate va plăti debitul de 1,6 milioane de lei pe care îl are Primăria.
„Dacă vechea societate cu care am avut contract a dispărut, cine ne va plăti nouă datoria?”, a spus Bucur. Drept răspuns, primarul Mariana Mircea a spus că, cel târziu vineri (n.r. - astăzi), problema va fi rezolvată, iar populaţia va avea din nou căldură în case. Mariana Mircea a afirmat că, de fapt, Cernavodă a ajuns la această situaţie din cauza unei părţi a populaţiei, care nu îşi plăteşte cu lunile facturile la căldură.
Primarul a spus că datoria de 1,6 milioane de lei reprezintă facturile neplătite ale populaţiei, în special din cartierul Columbia. „Anul trecut, când a trebuit să se ia decizia de cedare a serviciilor de termoficare către o companie, am încercat să discut, în mod serios, problema cu cei implicaţi, în special Consiliul Local, pentru a preveni acumularea de datorii. Din păcate, nu am găsit înţelegere, mai ales pentru că la Cernavodă este cunoscută „prietenia” dintre PDL şi PNL. Pe considerente electorale, ei au apreciat că dau în primar, dar, de fapt, consilierii PDL şi PNL au lovit în populaţie prin deciziile care le-au luat, care nu au ţinut cont de o situaţie tehnico - economică a sistemului.
Centrala Nucleară îşi doreşte un partener serios, care să garanteze că nu se vor mai acumula datorii în ceea ce priveşte plata agentului termic primar dar, din păcate, o parte a populaţiei îşi doreşte să nu plătească. Am ajuns aici pentru că aproape 30% din cei care beneficiază de agent termic nu plătesc. Sunt aceiaşi cetăţeni care nu au plătit nici către RAJA facturile la apă. Sunt persoane care au fost păsuite din motive electorale şi nu este corect. Au fost şi decizii eronate, mai ales în Consiliul Local, care a refuzat să majoreze tariful la gigacalorie, care fusese iniţial mărit de cei de la Centrala Nucleară, şi astfel am mai adus un minus în actele contabile ale fostului serviciu al Primăriei de furnizare a agentului termic. Centrala Nucleară are dreptate să-şi ceară banii, dar cred că mâine (n.r. - astăzi) totul va reveni la normal”, a spus Mariana Mircea.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda: Fostul şef al Poliţiei Cernavodă, acuzat de înşelăciune, fals şi uz de fals
Marian Văleanu, fostul poliţist şi comandant al Poliţiei Cernavodă este din nou în atenţia oamenilor legii. El este anchetat într-un dosar aflat pe rolul Parchetului Tribunalului Constanţa pentru înşelăciune, fals şi uz de fals. Potrivit procurorilor, fostul poliţist a falsificat mai multe acte pentru a obţine o pensie mai mare.
Oamenii legii spun că, în luna noiembrie a anului trecut, Marian Văleanu a dat în judecată Casa Judeţeană de Pensii Constanţa pe motiv că i s-ar fi calculat pensia greşit. În dosarul prezentat instanţei, Văleanu falsificase gradul deţinut în perioada în care a activat în structurile MAI. Conform anchetatorilor, Văleanu a ieşit la pensie ca ofiţer principal 1, însă pentru a obţine mai mulţi bani, fostul poliţist şi-a falsificat documentele şi a spus că ar fi trecut în rezervă ca ofiţer specialist 2. Judecătorii au solicitat lămuriri compartimentului juridic al Poliţiei Judeţene Constanţa şi în urma verificărilor efectuate s-a descoperit că actele prezentate de Văleanu erau contrafăcute, iar pensia îi fusese calculată corect.
Cazul a fost trimis procurorilor pentru soluţionare. Reamintim că nu este prima dată când fostul poliţist falsifică documente oficiale. În anul 2003, Marian Văleanu, la aceea vreme şef al Poliţiei din Cernavodă, a încercat să obţină recompensa din asigurarea auto şi şi-a incendiat propriul autoturism. La acea dată Văleanu a primit o amendă administrativă.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda: Contract cu RAJA pentru dezvoltarea infrastructurii


Cernavoda: Transportatorii, la „masă” cu Primăria
Potrivit Primăriei, în cadrul întâlnirii, operatorii de transport şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la restricţionarea traficului maşinilor de mare tonaj prin Cernavodă, în urma începerii lucrărilor de reabilitare a podului de peste Canal, restricţionare impusă nu de Consiliul Local Cernavodă, ci de beneficiarul lucrării - Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
De asemenea, transportatorii au spus că nu sunt de acord nici cu taxa de tramă stradală pe care trebuie să o plătească oraşului Cernavodă. „Din păcate, transportatorii nu au înţeles că această taxă de tramă stradală nu este una nouă, ci este în vigoare din anul 2008 şi se aplică tuturor maşinilor de mare tonaj care traversează oraşul. Singura modificare făcută după data de 10 ianuarie se referă la cazurile excepţionale pentru maşinile mai grele de 8,5 tone, care trebuie să solicite aviz de tranzit cu 36 ore înainte de a trece prin oraş”, a spus primarul.
În cadrul întâlnirii s-a mai cerut operatorilor de transport persoane de pe ruta Bucureşti - Constanţa - Bucureşti să înfiinţeze o staţie şi în Cernavodă, solicitarea fiind făcută la cererea locuitorilor oraşului. „În situaţia actuală, când traficul a fost deviat prin oraşul nostru, trebuie să ne protejăm drumurile, reţelele de apă - canalizare şi termoficare.
De asemenea, podul Sfânta Maria din oraş, pe unde se deviază traficul, a fost construit pentru evacuarea locuitorilor şi personalului de la Centrala Nucleară, în caz de avarie, nu pentru transportul greu. Primăria nu intenţionează să ia banii transportatorilor, având în vedere că fondurile obţinute de pe urma acestor taxe de tramă stradală nu ajung pentru acoperirea cheltuielilor reale care se fac cu repararea drumurilor, ci se doreşte limitarea acestui trafic, aşa cum se face în toate oraşele din Europa. Trebuie să ne protejăm locuitorii, casele şi infrastructura”, a afirmat Mariana Mircea.
De asemenea, ea a mai spus că Primăria nu a fost consultată atunci când s-a luat decizia devierii traficului prin oraş, aşa cum ar fi fost normal. Ca urmare, Mariana Mircea a convenit cu cei prezenţi organizarea, în perioada imediat următoare, a unei întâlniri la care să participe şi reprezentanţii CNADNR şi reprezentanţii celorlalte asociaţii care nu au fost prezenţi la întâlnirea de joi.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda: Târg de mărţişoare
Primăria oraşului Cernavodă şi unităţile de învăţământ din localitate organizează, vineri 25 şi luni 28 februarie, un târg de mărţişoare. Potrivit primarului Mariana Mircea, în holul central al Primăriei se vor amenaja expoziţii de mărţişoare şi felicitări specifice lunii martie realizate de copiii din grădiniţele şi şcolile generale.
Produsele vor putea fi achiziţionate de cetăţeni, fondurile obţinute urmând a fi folosite de fiecare unitate de învăţământ în scopuri educaţionale sau caritabile. Cu această ocazie se va amenaja şi o expoziţie de desene şi produse specifice lunii mărţişorului, realizate de copiii cercului de pictură din cadrul Casei de Cultură din Cernavodă.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda: Căutau metale într-un sit arheologic
Tiberiu Hânsă, fiul fostului primar din Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a ajuns din nou în atenţia poliţiştilor. Poliţiştii din Saligny spun că bărbatul în vârstă de 39 de ani a fost prins vineri după-amiază, în jurul orei 18.00, împreună cu Sapabani Amet, de 31 de ani, Stan Dumitru, de 61 de ani, Constantin Golodin, de 35 de ani, Marcel Ene, de 51 de ani, Sorin Bănică, de 44 de ani, şi Constantin Popa, de 43 de ani, toţi din Medgidia, în pădurea Ocolului Silvic Cernavodă, într-o zonă cunoscută ca fiind sit arheologic.
Poliţiştii i-au surprins în timp ce efectuau săpături cu două utilaje grele. Anchetatorii au descoperit o groapă cu diametrul de 1,5 metri adâncime, doi metri lăţime şi patru metri lungime, în care se afla material feros. Totodată, în apropierea gropii au mai fost identificate alte deşeuri feroase, în cantitate de aproape 800 kg. În timpul verificărilor, oamenii legii au descoperit şi două dispozitive artizanale folosite la detectarea metalelor îngropate în sol.
Cei şapte bărbaţi sunt cercetaţi în prezent sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi efectuarea de către persoanele fizice sau juridice neautorizate a unor detecţii sau săpături în situri arheologice. În ultimul dosar aflat pe masa procurorilor, Tiberiu Hânsă împreună cu tatăl său, Gheorghe Hânsă, şi Nicolae Hânsă, fratele fostului edil, Marin Cadiu şi Mihai Adam sunt acuzaţi că, în perioada 2005-2008, suspecţii ar fi obţinut profituri uriaşe de pe urma unor afaceri necurate derulate cu fondurile Primăriei Cernavodă. Valoarea prejudiciului a fost estimată la 28 de miliarde de lei vechi.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda: „Vino acasă să te vezi cu el, că ăsta ne omoară!”
ÎNMORMÂNTAT. Bogdan Mitu, bărbatul care şi-a pus capăt zilelor pe data de 3 ianuarie, după ce şi-a înecat soţia în apele Canalului Dunăre – Marea Neagră, a fost înmormântat ieri. Pe ultimul drum l-au condus rudele şi câţiva prieteni. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus într-o casă funerară de lângă Biserica Sfântul Andrei, din Cernavodă. Rudele l-au îmbrăcat pe Bogdan Mitu cu un costum alb, de mire. În jurul orelor 11.30, coşciugul a fost scos din casa funerară, cortegiul, la care s-au alăturat şi curioşi, pornind către cimitir. Înainte ca sicriul să fie coborât în groapă, un preot a oficiat o slujbă scurtă. „Eu cred că această poveste se încheie astăzi. Până acum s-au făcut foarte multe speculaţii, foarte multe comentarii şi cred că acum totul se va linişti. Mie cel mai rău mi-a părut de mama lui Bogdan, care a auzit în ultima lună o mulţime de lucruri urâte despre fiul ei”, a declarat o femeie. „Mulţi au zis că Bogdan Mitu ar mai fi în viaţă, că l-au văzut chiar prin Cernavodă. Toate s-au dovedit nişte minciuni. După părerea mea, ar trebui să se renunţe la aceste presupuneri. Ce s-a întâmplat a fost groaznic, au murit patru oameni, dar Poliţia ar trebui lăsată să-şi facă treaba şi să descopere toate secretele acestei poveşti”, a spus un bărbat.
CERTURI. Între timp, ancheta continuă în dosarul tragediei de la Cernavodă. Oamenii legii au descoperit că, pe data de 2 ianuarie, între Bogdan Mitu şi Gabriela a izbucnit o ceartă foarte violentă. Scandalul a determinat-o pe Gabriela Mitu să plece din garsoniera din oraşul Feteşti în care locuia împreună cu Bogdan şi să se mute la o prietenă din Cernavodă. În aceeaşi zi, mama Gabrielei Mitu a sunat-o şi i-a cerut să vină acasă pentru a se întâlni cu Bogdan Mitu, care o căuta disperat. „Vino acasă să te vezi cu el, că ăsta ne omoară!”, i-ar fi spus Elena Garoafă fetei sale. Se pare că certurile tot mai dese care aveau loc între Bogdan şi Gabriela i-ar fi determinat pe soţii Garoafă să le ceară acestora să se mute din casa lor. Potrivit unor surse judiciare, Elena Garoafă, asistent maternal în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, se temea că, din cauza acestor scandaluri, ar fi putut să-l piardă pe George Vasiliuc, de 14 ani, băiatul pe care îl avea în îngrijire, care reprezenta a doua sursă de venit pentru familie.
DESCOPERIRE. Amintim că trupul neînsufleţit al lui Bogdan Mitu a fost descoperit în apele Canalului Dunăre – Marea Neagră, la un metru de mal. Descoperirea care pune capăt nesfârşitelor speculaţii referitoare la dispariţia lui Bogdan Mitu a fost făcută în jurul orelor 07.50, chiar de cms. şef Nicolae Emilian, şeful Poliţiei Cernavodă. „Făceam un rond prin oraş înainte de a ajunge la sediu şi am trecut prin zona respectivă, aşa cum fac în fiecare dimineaţă. Am văzut corpul plutind la niciun metru de mal. Era în acelaşi loc în care a fost găsit cadavrul Gabrielei Mitu. L-am sunat imediat pe procurorul de caz. În zona respectivă, apa nu este curgătoare, aşa că, imediat după ce temperaturile au crescut, cadavrul a ieşit la suprafaţă”, a declarat cms. şef Emilian Nicolae. Pe malul Canalului au sosit, în scurt timp, criminaliştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, care au început examinarea preliminară a cadavrului. Oamenii legii au descoperit asupra lui Bogdan Mitu suma de 6.000 de lei, actele garsonierei din oraşul Feteşti, în care locuia împreună cu Gabriela Mitu, telefonul mobil, un set de chei şi portofelul în care a fost găsit şi documentul său de identitate. Anchetatorii cred că Bogdan Mitu avea de gând să vândă locuinţa din Feteşti. „Aceasta pare a fi singura explicaţie, având în vedere faptul că avea actele locuinţei la el”, a precizat cms. şef Dumitru Catană, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda: Cadavrul lui Bogdan Mitu a fost găsit în Canal
„ADEVĂRUL A IEŞIT LA SUPRAFAŢĂ!”. La aproape o oră după găsirea cadavrului, pe malul Canalului a ajuns şi Doina Mitu, mama lui Bogdan. În momentul în care şi-a recunoscut fiul, femeia a izbucnit în lacrimi şi a început să strige de durere. „L-am recunoscut imediat după ce am văzut brăţările pe care le are pe mână. Eu i le-am adus de la mănăstire. Este Bogdan, băiatul meu!”, a spus Doina Mitu, înainte de a fi luată de lângă trupul neînsufleţit de cele două prietene care o însoţeau. „Îmi amintesc că pe 2 ianuarie a venit la mine şi mi-a spus: „Mamă, eu nu mai am nicio şansă să mai scap. Să ai grijă de tine şi de viaţa ta!”. Era atât de bolnav... Acum adevărul a ieşit la suprafaţă ca untdelemnul. Toţi l-au făcut criminal, au vorbit despre el toţi oamenii care nu aveau dreptul să facă asta. El a fost mereu nevinovat, bietul de el...”, a mai spus femeia. În clipa în care trupul lui Bogdan Mitu a fost urcat în maşina mortuară Doina Mitu a fost la un pas să leşine. Corpul lui Bogdan Mitu a fost transportat la morga Spitalului Municipal Medgidia, pentru efectuarea necropsiei. Vineri după-amiază, specialiştii au dat publicităţii primele concluzii. „Moartea a fost violentă. Am constatat că decesul a survenit ca urmare a asfixiei mecanice prin înec. Pe corpul bărbatului nu au fost identificate leziuni traumatice. S-au recoltat probe biologice, care urmează să fie folosite pentru efectuarea unor analize mai amănunţite”, a declarat dr. Mihai Onciu, şeful Serviciului de Medicină Legală Constanţa. „Am urmărit să stabilim şi dacă acesta suferea de o boală incurabilă, dar până în acest moment nu putem trage o concluzie clară. Examenul microscopic ne va edifica în această privinţă”, a adăugat dr. Mihai Onciu.
„FAC MOARTE DE OM PENTRU VOI!”. Pe baza listingului telefonic, anchetatorii au aflat că, în ziua tragediei, Gheorghe Deli-Iorga, principalul suspect în cazul asasinării soţilor Garoafă, părinţii Gabrielei Mitu, a vorbit aproape în permanenţă cu Bogdan Mitu. Informaţiile furnizate de operatorii de telefonie mobilă arată că primul telefon a fost dat de Bogdan Mitu, în jurul orelor 08.00. Au urmat încă zece convorbiri, ceea ce contrazice afirmaţiile lui Deli-Iorga, care susţinea că, la un moment dat, s-a îngrijorat foarte tare pentru că Bogdan Mitu nu i-a mai răspuns. Potrivit anchetatorilor, în intervalul 09.30 – 11.00, Bogdan Mitu l-a sunat pe Gheorghe Deli-Iorga de 14 ori. Medicii legişti au stabilit că părinţii Gabrielei au fost asasinaţi în intervalul 10.30 – 11.00. Gheorghe Deli-Iorga le-a spus poliţiştilor că, în momentul în care l-a anunţat pe Bogdan Mitu că i-a ucis socrii, acesta a început să ţipe la el. Principalul suspect a mai declarat în timpul audierilor că îşi dorea foarte mult ca Bogdan şi Gabriela să se întoarcă în Cernavodă şi să se mute înapoi în casa familiei Garoafă. Surse judiciare spun că, pe data de 2 ianuarie, cu o zi înainte de tragedia care a şocat o ţară întreagă, Gheorghe Deli-Iorga a mers la Feteşti, unde a discutat timp de aproape o jumătate de oră cu Bogdan Mitu, chiar în uşa garsonierei. La un moment, acesta i-a spus lui Bogdan Mitu că ar face orice pentru el şi Gabriela, „chiar şi moarte de om”.
FILMUL CRIMELOR. Pe baza declaraţiilor date de Gheorghe Deli-Iorga, anchetatorii au reuşit să refacă în amănunt traseul principalului suspect al dublului asasinat petrecut pe data de 3 ianuarie pe strada Călăraşi. Povestea de coşmar a început în jurul orelor 08.00, atunci când Gheorghe Deli-Iorga a ajuns la locul de muncă. La puţin timp după ce tânărul şi-a început programul, spun oamenii legii, acesta a primit telefonul blestemat care avea să-i schimbe pentru totdeauna viaţa. “L-a sunat prietenul lui cel mai bun, Bogdan Mitu, care se afla într-o stare de spirit foarte ciudată. Acesta i-a vorbit despre problemele de sănătate grave pe care le avea şi i s-a plâns că soţia lui, Gabriela, nu-l mai înţelege şi că se ceartă tot mai des cu ea. Bogdan Mitu a încheiat dialogul pe un ton ultimativ, spunându-i că pentru el viaţa nu mai are nicio importanţă” a declarat procurorul de caz. Gheorghe Deli-Iorga le-a spus anchetatorilor că a plecat imediat de la serviciu şi că mai întâi a mers acasă. Tulburat de ultimele cuvinte ale prietenului său, acesta a golit o sticlă întreagă de coniac. Apoi s-a îmbrăcat şi a plecat spre domiciliul soţilor Petre şi Elena Garoafă. Gheorghe Deli-Iorga a declarat la audieri că a stat de vorbă cu soţii Garoafă timp de aproape o oră, în încercarea de a-i convinge pe aceştia să discute cu Gabriela despre problemele pe care le avea în căsnicie. Era convins că intervenţia părinţilor ar putea să schimbe comportamentul tinerei faţă de Bogdan. La un moment dat, Petre Garoafă l-a rugat pe tânăr să-l ajute să care ceva la subsolul locuinţei. Gheorghe Deli-Iorga le-a spus oamenilor legii că a continuat să-i povestească tatălui Gabrielei despre problemele conjugale ale fiicei sale, fără să-şi dea seama că bătrânul începe să-şi piardă răbdarea. “Suspectul a declarat că, pe parcursul dialogului, Petre Garoafă s-a enervat şi a început să îl înjure şi că bărbatul a apucat un cuţit cu care l-a ameninţat. Suspectul susţine că l-a dezarmat pe Petre Garoafă şi apoi l-a înjunghiat. Zgomotele au fost auzite de Elena Garoafă”, a precizat procurorul de caz. Femeia a pus şi ea mâna pe un cuţit în încercarea de a se apăra de agresorul care urcase şi care, plin de sânge, se îndrepta spre ea. Nu a avut nicio şansă în faţa atacatorului. Anchetatorii spun că Gheorghe Deli-Iorga i-a smuls arma din mână şi a lovit-o de mai multe ori. Cu ultimele puteri, femeia s-a îndreptat spre o uşă, într-o încercare disperată de a scăpa din mâinile agresorului, dar acesta a ajuns-o din urmă, a tras-o înapoi şi i-a aplicat loviturile fatale. “Mâna nu mi se mai oprea…”, le-a spus Gheorghe Deli-Iorga procurorilor în timpul audierilor.
S-A ASCUNS ÎN CASĂ. Totul se întâmpla în jurul orelor 11.30. Imediat după ce a realizat ce făcuse, spun oamenii legii, Gheorghe Deli-Iorga a fugit acasă. După aproape o oră şi jumătate, tânărul s-a speriat şi s-a hotărât să se întoarcă în casa soţilor Garoafă, pentru a-şi acoperi urmele. El le-a spus anchetatorilor că mai întâi a înfăşurat cadavrul lui Petre Garoafă într-un covor şi l-a ascuns sub patul de la subsol, după care a înghesuit cadavrul Elenei Garoafă în şifonier, blocând uşile cu un fotoliu. Principalul suspect le-a mai spus anchetatorilor că a şters cu nişte cârpe bălţile de sânge de pe podelele imobilului şi că a aşternut pe jos mai multe pleduri curate. Acesta a luat apoi de pe jos cele două cuţite şi s-a îndreptat spre ieşire. “În momentul în care a realizat, însă, că strada este plină de oameni care l-ar putea observa părăsind casa celor două victime, acesta s-a răzgândit şi s-a ascuns în subsolul locuinţei”, a declarat procurorul de caz. Între timp, poliţiştii din Cernavodă aflaseră că Bogdan Mitu şi-a înecat soţia în apele Canalului Dunăre – Marea Neagră, iar oamenii încercau să dea de urma părinţilor tinerei, pentru a le da teribila veste. Rând pe rând, în gospodăria soţilor Garoafă au intrat vecinii, poliţiştii din Cernavodă şi mai mulţi asistenţi sociali care îi căutau pe soţii Garoafă. Pare incredibil faptul că, în tot acest timp, Gheorghe Deli-Iorga se afla în casă, aşteptând un moment prielnic pentru a fugi. După câteva ore petrecute în locuinţa soţilor Garoafă, Gheorghe Deli-Iorga a reuşit să iasă fără a fi văzut…Acesta a fost arestat preventiv pe data de 6 ianuarie pentru comiterea infracţiunii de omor deosebit de grav.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda: Viceprimar ilegal?
Primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, a câştigat, în instanţă, procesul cu viceprimarul oraşului, Floriean Hristea, acesta fiind acuzat că este incompatibil cu funcţia publică, proces care a demarat în urmă cu un an şi care s-a încheiat săptămâna aceasta. Însă, cu toate că sentinţa este definitivă, nu este şi irevocabilă, ceea ce înseamnă că viceprimarului i-a mai rămas o cale de atac. La începutul anului trecut, Mariana Mircea a spus că pentru Floriean Hristea nu există transparenţă în exercitarea funcţiei publice. „Legea nr. 161/2003 prevede măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Conform art. 87, lit. d şi art. 88, lit. d, funcţiile de viceprimar şi consilier local sunt incompatibile cu funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la o societate comercială. Se pare că viceprimarul din Cernavodă nu cunoaşte prevederile acestei legi şi le încalcă, având tripla calitate de viceprimar, consilier local şi... administrator al SC Hristia Galaţi SRL”, a spus Mariana Mircea.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda: Furt de energie electrică
Poliţiştii din Cernavodă împreună cu reprezentanţi SC Enel Distribuţie Dobrogea SA - Unitatea Medgidia au efectuat, joi dimineaţă, o acţiune de linia sustragerii de energie electrică. În urma acestor acţiuni au fost identificate patru persoane în locuinţele cărora se sustrăgea energie electrică şi care sunt cercetate în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de furt şi executare sau folosire de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsură.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavodă, fără asistenţă medicală!?
Un exemplu în acest sens este Spitalul Orăşenesc Cernavodă. Propunerea ca spitalul să se transforme în cămin de bătrâni este o dovadă că specialiştii MS nu au analizat situaţia îndeaproape. Într-un comunicat de presă, primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, vorbeşte despre necesitatea funcţionării unei unităţi sanitare în localitate, în primul rând ea deservind necesităţi în caz de urgenţă, făcând referire la Centrala Nucleară. Încă de anul trecut, au început demersurile pentru ca spitalul să nu fie desfiinţat, edilul având întrevederi cu reprezentanţii Sănătăţii locale, dar şi centrale. “Spitalul a fost construit prin Programul Social de Urgenţă, aprobat prin Hotărâre de Guvern, fiind necesar în procesul de autorizare. Mai mult decât atât, spitalul este prevăzut cu spaţii pentru decontaminarea personalului Centralei Nucleare şi populaţiei, în caz de accident nuclear sau urgenţe radiologice”, se arată într-un comunicat al Primăriei.
ŞI ALTE JUSTIFICĂRI. Cernavodă nu este interesat de un asemenea proiect deoarece în oraş funcţionează deja o instituţie similară încă din 2005. Căminul este un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 55 de locuri, în prezent fiind găzduite doar 22 de persoane. Spitalul deserveşte atât populaţia din localitate cât şi pe cea din zonele limitrofe, pe o distanţă de 45 de km. “Este vorba despre o populaţie de peste 30.000 de locuitori din Cernavodă şi satele Dunăreni, Florii, Aliman, Vlahi, Rasova, Cochirleni, Seimenii mici, Seimenii mari, Dunărea”, explică edilul.
DESPRE SPITAL. În opinia autorităţii locale, spitalul este unul nou, modern, inaugurat în 2006, dotat cu aparatură medicală performantă (laparoscop, videocolposcop, ecograf, ecograf portabil, aparat radiologic) în care funcţionează compartimentele de medicină internă, obstetrică ginecologie, neonatologie, pediatrie, chirurgie generală, ATI, existând şi un serviciu de gardă.
Tot aici mai funcţionează Ambulatoriu integrat cu 12 cabinete de specialitate (spitalizare de zi; bloc operator; laborator analize medicale; laborator radiologie şi imagistică medicală, serviciul de anatomie patologică; compartiment de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale; dispensar TBC; farmacie). “În ultimii doi ani, în urma solicitărilor cetăţenilor din Cernavodă s-au depus eforturi pentru atragerea de cadre medicale specializate în oraş, astfel încât cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la Medgidia sau la Constanţa. Ne întrebăm ce se va întâmpla cu toate aceste dotări şi îmbunătăţiri dacă spitalul se va închide? Unde se vor duce toţi pacienţii care în prezent apelează la serviciile acestui spital?”, întreabă primarul. “Numărul persoanelor care solicită serviciile Spitalului din Cernavodă nu este deloc de neglijat. Numai în 2010 au fost spitalizate aprox. 5.000 de persoane.
Numărul consultaţiilor în urgenţă a fost de 11.000, iar pacienţii spitalizaţi pentru o zi au fost 9500. Pentru a atrage şi a menţine personalul medical în oraş, Primăria şi Consiliul local Cernavodă au acordat diverse facilităţi (locuinţe, transport gratuit, prime de stabilitate etc.). Conform serviciilor prestate şi decontate de Casa Judeţeană de Asigură de Sănătate, spitalul acoperă cheltuielile privind salariile, medicamentele, analizele şi serviciile medicale, cheltuielile administrative fiind suportate din bugetul local. În 2010, o cotă de 12% din bugetul spitalului a fost asigurată de bugetul local, iar în 2011 participarea va fi de 22%”, se mai subliniază în comunicatul Primăriei Cernavodă.
ŞOCANT. Deşi, iniţial, chiar preşedintele Traian Băsescu anunţa că modificările vor fi făcute doar în cazul spitalelor mici, nerentabile, cu care Sănătatea face mare risipă, listele publicate pe site-ul MS au şocat. Sunt vizate unităţi sanitare recunoscute în lume ca instituţii medicale de elită, comparabile cu spitale similare din UE, dar şi unităţi “cheie” (cum este şi cazul Spitalului Cernavodă). Un alt exemplu ar fi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Tg. Mureş, centru de excelenţă în chirurgia pe cord şi îngrijirea bolnavilor cu suferinţe cardiace grave, care ar trebui să devină secţie exterioară a Spitalului Clinic de Urgenţă din Tg. Mureş. Recţiile vehemente ale celor de la Institutul Inimii din Târgu Mureş nu au impresionat, însă, autorităţile. Nici Iaşiul, centru medical de referinţă pentru zona Moldovei, nu a ieşit din vizorul autorităţilor. Astfel, Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Ioan” din Iaşi ar urma să fie comasat cu Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon” Iaşi. Surprinzătoare sunt şi comasările din Capitală. Aici, Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională “Dorin Hociotă” va fi comasat cu Spitalul Universitar de Urgenţă.
Cele două spitale nu au nimic în comun şi, mai mult, sunt situate la distanţă mare unul de celălalt. Nimeni din cele două unităţi sanitare şi nici chiar din afara acestora nu a putut explica această “alianţă”, care ar duce la desfiinţarea unei unităţi de referinţă în ORL. Şi lista comasărilor care au şocat continuă: Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Nicolae Paulescu” cu Institutul Naţional de Endocrinologie “C.I. Parhon”; Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “C.C. Iliescu” cu Institutul Clinic “Fundeni”; Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”. Şi exemplele pot continua.
INDIGNĂRI MARI ÎN ŢARĂ. În ţară, marea majoritate a şefilor de spitale care vor suferi modificări semnificative sunt împotriva măsurilor, unii atrăgând atenţia că singurii care vor avea de suferit vor fi bolnavii. De exemplu, primarul oraşului arădean Chişineu-Criş (PSD) s-a declarat revoltat de includerea spitalului local pe lista unităţilor care vor fi transformate în cămine de bătrâni, susţinând că bolnavii din zonă vor ajunge să se trateze în Ungaria, pe bani grei. “Sunt revoltat că vom umple ţara de cămine de bătrâni, în care nu vom mai apuca să stăm pentru că vom muri bolnavi, fără tratamente în spitale. Guvernul ne-a obligat să luăm aceste spitale, prin aşa-zisa descentralizare, iar după ce am investit în ele şi le-am adus la condiţii decente ni le ia”, a declarat primarul. Primarul comunei Bratca, Adrian Mateiaş (PNL), va da MS în judecată dacă nu va reveni asupra deciziei de a transforma centrul de sănătate din localitate în cămin pentru bătrâni, deoarece centrul deserveşte 20.000 de locuitori, iar comunitatea are deja un proiect european de înfiinţare a unui azil. Managerii spitalelor din Codlea, Săcele şi Victoria consideră măsura abuzivă, în timp ce conducerile Spitalului de Copii şi Maternităţii Braşov spun că varianta comasării cu Spitalul Judeţean Braşov este irealizabilă şi ilogică.
Nici primarii oraşelor Roznov şi Bicaz, judeţul Neamţ, nu sunt de acord cu desfiinţarea unităţilor spitaliceşti, considerând că nu se poate ca zeci de mii de locuitori să rămână fără asistenţă medicală şi că MS nu poate lua decizii fără să se consulte în prealabil cu autorităţile locale. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova au anunţat că săptămâna viitoare se va organiza o dezbatere publică în care managerii spitalelor ce urmează a fi comasate vor fi consultaţi cu privire la proiectul MS.
Primarul oraşului Urlaţi şi cel din comuna prahoveană Floreşti critică propunerile făcute şi spun că nu sunt de acord ca spitalele din cele două localităţi să fie reprofilate, întrucât gradul de ocupare al acestora este mare, iar în respectivele unităţi sanitare s-au făcut investiţii importante în ultima perioadă. Primarul oraşului Solca, judeţul Suceava, Valeruţ Ţăranu Hofnar, a declarat că reprofilarea Spitalului de Boli Cronice Solca în Cămin de Bătrâni nu este benefică pentru oraş în condiţiile în care populaţia este îmbătrânită, iar o parte din cetăţeni “îşi prelungeau zilele” adresându-se acestui spital. Nu în ultimul rând, şi conducerea Consliului Judeţean Vaslui a spus că nu va accepta sub nicio formă preluarea în administrare a celor două spitale odată cu transformarea lor în centre pentru bătrâni.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Recursul presupusului criminal de la Cernavodă, respins ca tardiv
După o oră şi jumătate, cererea de recuzare a fost respinsă şi s-a reluat judecarea recursului. Procurorul de şedinţă a invocat excepţia tardivităţii declarării recursului, motivând că Deli-Iorga a fost arestat pe 6 ianuarie şi termenul legal pentru contestarea deciziei de încarcerare este de 24 de ore. „Suspectul a formulat recurs abia pe 12 ianuarie, cu toate că i s-a adus la cunoştinţă faptul că are dreptul să conteste hotărârea de arestare preventivă numai în 24 de ore”, a susţinut procurorul. În replică, avocatul Aurica Nasta Grigorescu a spus că Deli-Iorga nu a ştiut că poate formula recurs. „Clientului meu nu i s-a spus ce trebuie să facă, cei de la arest nu l-au întrebat dacă este mulţumit de decizia de arestare preventivă şi el nu a ştiut care este procedura. Abia pe 12 ianuarie, când am luat legătura cu el, mi-a spus că vrea să facă recurs”, a pledat avocatul Grigorescu. Pentru a verifica acest aspect, instanţa a suspendat şedinţa pentru a doua oară. La ora 14.15, completul de judecată s-a întors în sală şi şedinţa s-a reluat pentru a treia oară.
Avocatul a continuat să susţină că Deli-Iorga a lăsat să se înţeleagă faptul că ar vrea să declare recurs, dar că cei de la arest nu i-au pus la dispoziţie mijloacele pentru a face acest lucru. „Luarea măsurii arestării preventive împotriva lui Giani Deli-Iorga nu se justifică. Nu există probe şi indicii care să arate că el este autorul dublului asasinat, ci numai concluziile preliminare ale autopsiei celor două persoane pe Deli-Iorga le cunoştea. În plus, anchetatorii se bazează pe dovezile găsite în maşina lui Bogdan Mitu. Părerea mea este că Mitu a lăsat tendenţios cartea de identitate a lui Giani Deli-Iorga în maşină şi două cuţite în portbagaj, care nu au fost examinate încă”, a afirmat avocatul. El a adăugat că Giani Deli-Iorga ar putea fi acuzat cel mult de favorizarea infractorului pentru că îl acoperă pe Bogdan Mitu. „A existat o înţelegere prealabilă între Deli-Iorga şi Mitu pentru a-i da celui din urmă posibilitatea să dispară. De altfel, Bogdan Mitu asta a şi urmărit de la început, să inducă în eroare poliţiştii şi procurorii, să îi ducă pe o pistă greşită... Dovadă că el este încă dispărut şi Deli-Iorga în arest”, şi-a încheiat avocatul pledoaria în care a cerut punerea în libertate a lui Giani Deli-Iorga. În schimb, procurorul a susţinut vinovăţia suspectului, care a şi recunoscut comiterea infracţiunilor şi le-a arătat poliţiştilor unde a aruncat hainele pline de sânge, cuţitele şi un telefon mobil.
ŞI-A CONTRAZIS AVOCATUL. În totală neconcordanţă cu pledoaria avocatului angajat să îl apere, Giani Deli-Iorga a spus că el este autorul celor două crime, că regretă ce a făcut şi că „dacă sunt pus în libertate, cred că nu aş reprezenta pericol public”. După o jumătate de oră de deliberări, instanţa Curţii de Apel Constanţa a respins recursul pe motiv că a fost formulat tardiv, după termenul legal de 24 de ore de la pronunţarea sentinţei instanţei de fond.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cernavoda: Lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor
Primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, spune că pentru a pune la punct toată infrastructura oraşului, apă şi canalizare, Primăria ar avea nevoie de sute de milioane de euro, dacă nu miliarde. Şi, pentru că este aproape imposibil să se găsească o sumă atât de mare pentru a acoperi toate cheltuielie privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, singura soluţie la îndemâna autorităţilor locale este ca lucrările să fie executate pe „bucăţi”.
Pentru a stabili o ordine a lucrărilor, Primăria a întocmit o strategie de dezvoltare a oraşului, care se întinde până în 2014. Potrivit proiectului, principalul obiectiv este întreţinerea şi modernizarea infrastructurii tehnico - edilitare, lucrări care se desfăşoară cu fonduri nerambursabile prin Compania Naţională de Investiţii. Mariana Mircea a spus că unul dintre proiectele care se derulează în această perioadă este reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă în oraş, a sistemului de canalizare, staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare a apelor uzate.
Cea mai importantă lucrare va fi înlocuirea reţelei de canalizare pluvială şi menajeră din centrul oraşului, de pe strada Dacia, cu o nouă reţea. „Avem o mare problemă de mulţi ani în centrul oraşului, care se inundă în urma oricărei ploi mai puternice. Zeci de comercianţi, care îşi au magazinele în zonă, dar şi cetăţeni care locuiesc pe strada Dacia, au ajuns la capătul răbdării. În fiecare an, pagubele sunt foarte mari din cauza inundaţiilor, asta pentru că reţeaua de canalizare pluvială nu face faţă debitului mare de apă. De aceea, am reuşit obţinerea unei finanţări, prin care vom mări capacitatea conductelor de preluare a apei, astfel încât centrul oraşului să nu mai fie inundat”, a spus Mariana Mircea.
Ea a adăugat că tot la capitolul lucrări care vor fi executate se înscriu şi introducerea de reţele de canalizare în cartierele Dealul Sofia şi ID Chirescu, unde au fost construite locuinţe noi. „Pe zi ce trece, în Cernavodă apar locuinţe noi, lucru care duce la extinderea oraşului. De aceea, este nevoie de infrastructură nouă. Până în prezent a fost executată reţeaua de canalizare pluvială în aceste cartiere”, a spus primarul oraşului, care a adăugat că urmează reabilitarea conductei de aducţiune apă potabilă care traversează podul Sf. Maria şi reabilitarea a patru staţii de pompare ape uzate. Mariana Mircea a mai spus că investiţia pentru toate aceste lucrări se ridică la aprox. 3,5 milioane de euro şi este 78% suportată de către Compania Naţională de Investiţii, iar restul, de la bugetul local.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Hot de animale din Cernavoda a incercat sa mituiasca un politist
Bărbatul prins în flagrant pe 20 noiembrie 2010 în timp ce încerca să mituiască un poliţist pentru a scăpa de un dosar penal a apărut, vineri, pentru prima oară în faţa instanţei. Cristian Căliman, din Medgidia, este judecat pentru dare de mită şi furt calificat, infracţiuni pe care le-a recunoscut în totalitate.
Avocatul lui a cerut aplicarea dispoziţiilor legii micii reforme pentru ca acuzatul să beneficieze de reducerea pedepsei cu o treime. Procurorul de şedinţă a solicitat condamnarea lui Căliman la o pedeaspă privativă de libertate, în vreme ce avocatul a cerut o pedeapsă cu suspendare. Apărătorul a promis, în numele clientului său, că acesta nu va mai încălca niciodată legea şi că se va ocupa de creşterea animalelor, ca şi până acum. Instanţa a rămas în pronunţare. Potrivit rechizitoriului, Căliman a furat opt vaci din gospodăria unui localnic din Cernavodă. Proprietarul animalelor a reclamat furtul la poliţie, iar cazul i-a fost repartizat agentului Gigi Iscru, de la Poliţia din Cernavodă. Omul legii a pornit în căutarea animalelor şi, luându-se după urmele lăsate de turma de vite, a ajuns până la marginea oraşului Medgidia, unde, într-o grădină din apropierea silozului ce aparţine lui Cristian Căliman, a dat peste vacile furate.
Poliţistul i-a surprins pe Căliman şi pe alţi doi indivizi în timp ce sacrificau a doua vită din cele opt furate din Cernavodă. Cei trei indivizi au fost duşi la sediul Poliţiei din Medgidia pentru audieri. Primul care a dat declaraţii a fost Căliman, care, profitând de un moment în care a rămas singur în birou cu agentul Iscru, i-a propus acestuia o sumă de bani pentru a-l scăpa de acuzaţii. În timp ce poliţistul le lua declaraţii celorlalţi doi indivizi prinşi cu Căliman, acesta din urmă s-a dus acasă şi a adus banii pe care intenţiona să-i dea omului legii. Căliman nu ştia însă că agentul Iscru a anunţat Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Constanţa. În momentul în care hoţul de animale a revenit în biroul poliţistului şi i-a oferit 1.600 de lei, au apărut procurorul şi ofiţerii anticorupţie.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Hoţi prinşi în flagrant delict in Cernavoda
Doi tineri au ajuns în arestul poliţiei după ce au fost prinşi de locatarii unui bloc în timp ce încercau să spargă mai multe boxe. Poliţiştii din Cernavodă spun că, joi, în jurul orei 12.00, au fost sesizaţi de mai multe persoane că Marius Neagu, de 22 de ani, şi Ilie G., de 17 ani, ambii din Cernavodă, au fost prinşi la subsolul unui bloc din localitate în timp ce furau divese bunuri.
În urma cercetărilor efectuate, oamenii legii au stabilit că cei doi, prin forţarea lacătului de la uşa de acces, au pătruns într-o boxă de unde au sustras mai multe bunuri, în valoare de 500 lei. Poliţiştii le-au întocmit celor doi suspecţi dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Bechtel vrea să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
Lambada, motiv de sinucidere la Cernavodă
Un bărbat care locuieşte în Cernavodă a încercat, ieri după-amiază, să îşi pună capăt zilelor, aruncându-se de pe podul Sfânta Maria. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea spun că, în jurul orei 13.00, au fost sunaţi chiar de sinucigaş, care le-a spus că se va arunca în gol.
Pentru a îl convinge să renunţe la acest gest extrem, în ajutorul bărbatului au fost trimise mai multe echipe din cadrul Poliţiei Cernavodă, Staţia de Pompieri Cernavodă – Oraş şi o ambulanţă. Din primele cercetări efectuate, oamenii legii au stabilit că sinucigaşul este Makonssa Benoit Ţuţuianu, în vârstă de 33 de ani, din comuna Ciochina, judeţul Ialomiţa. Bărbatul le-a spus oamenilor legii că vrea să se arunce în apa Canalului Dunăre - Marea Neagră pentru că Lambada, iubita lui, l-a părăsit.
După câteva zeci de minute de negocieri, oamenii legii au reuşit să îl convingă pe tânăr să renunţe la acest gest sinucigaş. Makonssa Benoit Ţuţuianu a fost transportat la Spitalul de Psihiatrie de la Palazu Mare şi, cel mai probabil, el va fi amendat de poliţişti pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
1.000 de cernăvodeni fără apă din cauza datoriilor
În aceste condiţii, RAJA a luat decizia de a începe debranşarea celor aflaţi în afara legii, care au acumulat datorii mari. Nouă blocuri din cartierul Columbia au fost debranşate, ieri, de la reţeaua publică de apă de o echipă a RAJA, însoţită de jandarmi şi de agenţii unei firme de pază. “Această acţiune de debranşare are două cauze. Una financiară, datoriile mari, de peste 78.000 de lei, pe care societatea nu le mai poate ignora, şi una juridică reprezentată de refuzul locatarilor de a forma asociaţii sau de a desemna un reprezentant de branşament cu care să semnăm un contract legal pentru serviciile pe care le oferim. Doar aşa, după ce se încheie acorduri pentru blocurile respective, putem să semnăm şi convenţiile de facturare individuală pentru toţi proprietarii de apartamente, conform normelor în vigoare. De la 1 august 2010 ducem o campanie susţinută de convingere a locatarilor să intre în legalitate, dar fără niciun efect”, a declarat şeful Centrului Zonal Vest al RAJA, Adrian Vonica.
ÎNCĂ 3.000 DE DEBRANŞAŢI. În aceeaşi situaţie se află şi celelalte 109 blocuri din Cernavodă, care sunt vizate, la rândul lor, pentru a fi debranşate de la reţeaua de apă a oraşului, a precizat Adrian Vonica. El a adăugat că, în Cernavodă, gradul de neîncasare la timp a sumelor facturate pentru apă este de peste 90%. “Noi am dovedit înţelegere şi chiar am precizat că vom remunera reprezentanţii de branşament, care trebuie doar să vină cu consumul celor din imobilele pe care le reprezintă şi să ducă înapoi facturile pe care le are de achitat fiecare. De asemenea, suntem dispuşi să eşalonăm datoriile în mai multe rate. Dar, în Cernavodă, neplata apei este un sport popular. Deci, nu ne vom opri aici, cele nouă blocuri fiind doar începutul. În total sunt în Cernavodă 118 blocuri, cu aproximativ 4.000 de locatari, care trebuie să intre în legalitate şi să aibă apa plătită la zi”, a spus Vonica.
INVESTIŢII DE ŞAPTE MILIOANE DE EURO. 2011 este anul în care Cernavodă va beneficia de investiţii în reţeaua de apă de şapte milioane de euro, cu această ocazie fiind vizate şi branşamentele blocurilor, care trebuie mutate în stradă, pentru a respecta normele legale. “Nu ne permitem ca o investiţie majoră, care vizează, printre altele, o aducţiune de apă de la Medgidia, cu o lungime de 20 de kilometri, să fie periclitată de datorii mai vechi de un an de zile”, a precizat Vonica.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Închiderea podului de la ecluză, mai mulţi bani pentru bugetul local
Mariana Mircea spune că această taxă de tramă stradală se aplică tuturor maşinilor de mare tonaj care traversează oraşul, iar cuantumurile valorice nu au fost modificate. „Dacă până în prezent oraşul Cernavodă era tranzitat de maşinile care prestau servicii pentru instituţiile şi agenţii economici din oraş, acum, din cauza lucrărilor de reabilitare a podului peste canalul navigabil, oraşul Cernavodă este tranzitat de mai multe maşini care se află în drum spre Constanţa sau spre Bucureşti.
În hotărârea Consiliului Local de săptămâna trecută a fost aprobat accesul oricăror vehicule cu masa până la 3,5 tone care tranzitează şi asigură aprovizionarea oraşului Cernavodă fără achitarea taxei”, a spus Mariana Mircea. Ea a adăugat că pentru vehiculele (maşini de mare tonaj) care au greutatea cuprinsă între 3,5 şi 8,5 tone se acceptă accesul în oraş numai în cazurile în care acestea aprovizionează oraşul şi cu condiţia achitării taxei de tramă stradală. Pentru vehiculele de mare tonaj care au masa mai mare de 8,5 tone se acceptă tranzitarea oraşului numai în cazuri excepţionale şi pentru care trebuie solicitat aviz cu 36 de ore înainte şi achitarea taxei de tramă stradală. „Cererea pentru solicitarea avizului se face la Centrul de Informare Cetăţeni, iar taxa se achită la Serviciul de impozite şi taxe locale”, a mai spus Mariana Mircea.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cartierul Columbia din Cernavodă va rămâne fără apă

Traficul greu prin Cernavodă, taxat de Consiliul Local
Consilierii locali din Cernavodă, convocaţi de primarul oraşului, Mariana Mircea, s-au întâlnit într-o şedinţă extraordinară pe a cărei ordine de zi s-au aflat 11 proiecte, dintre care au fost aprobate doar nouă, restul fiind amânate pentru o şedinţă ulterioară.
Una dintre hotărârile importante luate de consilieri a cuprins sistematizarea traficului rutier pe raza oraşului Cernavodă, având în vedere lucrările de reabilitare a podului de peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, de la ecluză. Potrivit primarului, din cauza acestor lucrări, în perioada 10 ianuarie 2011 - 21 decembrie 2011 traficul rutier este restricţionat. Consilierii au aprobat accesul vehiculelor cu masa până la 3,5 tone prin localitate, care vin de pe podul Sfânta Maria şi care tranzitează şi asigură aprovizionarea oraşului.
Ei au mai aprobat ca traficul uşor să fie deviat pe următorul traseu: Intersecţie DN 22C - strada Constanţei (DJ 223C) - strada G (podul Sf. Maria) - strada N. Titulescu - strada Medgidiei - DJ223C. Pentru vehiculele care au greutatea cuprinsă între 3,5 tone şi 8,5 tone se acceptă accesul în oraş numai în cazurile în care acestea aprovizionează localitatea Cernavodă şi cu condiţia achitării taxei de tramă stradală, se mai arată în hotărârea de Consiliu Local. Această taxă este stabilită prin Hotărâre a Consiliului Local şi este în valoare de de 30 de lei/zi; 300 de lei/lună şi 700 de lei/an. Pentru vehiculele care au masa mai mare de 8,5 tone se acceptă tranzitarea oraşului numai în cazuri excepţionale, pentru care se solicită aviz cu 36 de ore înainte şi se achită taxa de tramă stradală care are următoarele cuantumuri: 60 de lei/zi; 600 de lei/lună; 1.400 de lei/an.
Vehiculele de transport persoane cu masa mai mare de 3,5 tone vor putea tranzita oraşul plătind o taxă de tramă stradală anuală, cu condiţia efectuării de staţii şi în oraşul Cernavodă.
O altă hotărâre luată în şedinţa de marţi a cuprins nivelul impozitului pe mijloacele de transport conform Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Astfel, de la 1 ianuarie a fost majorată valoarea impozitelor pentru autovehiculele cu masă totală mai mare de 12 tone. În cadrul aceleiaşi şedinţe, a fost aprobată şi componenţa Comisiei locale de ordine publică, la nivelul oraşului Cernavodă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 155/2010 privind Legea Poliţiei locale. Potrivit art. 28 din legea menţionată, comisia locală este constituită din primar, şeful structurii teritoriale a Poliţiei Române, şeful Poliţiei locale, secretarul unităţii administrativ - teritoriale şi trei consilieri locali. Printre atribuţiile Comisiei locale se numără elaborarea planului de ordine şi siguranţă publică al oraşului, asigurarea cooperării dintre instituţiile şi serviciile publice cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, analizarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în oraş.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Confesiunea lui Gheorghe Deli-Iorga: „Mâna nu mi se mai oprea”
TELEFONUL CARE I-A SCHIMBAT VIAŢA. Amănunte şocante în dosarul dublului asasinat de la Cernavodă! Pe baza declaraţiilor date de Gheorghe Deli-Iorga, anchetatorii au reuşit să refacă în amănunt traseul principalului suspect al dublului asasinat petrecut pe data de 3 ianuarie pe strada Călăraşi. Povestea de coşmar a început în jurul orelor 08.00, atunci când Gheorghe Deli-Iorga a ajuns la locul de muncă. La puţin timp după ce tânărul şi-a început programul, spun oamenii legii, acesta a primit telefonul blestemat care avea să-i schimbe pentru totdeauna viaţa. “L-a sunat prietenul lui cel mai bun, Bogdan Mitu, care se afla într-o stare de spirit foarte ciudată. Acesta i-a vorbit despre problemele de sănătate grave pe care le avea şi i s-a plâns că soţia lui, Gabriela, nu-l mai înţelege şi că se ceartă tot mai des cu ea. Bogdan Mitu a încheiat dialogul pe un ton ultimativ, spunându-i că pentru el viaţa nu mai are nicio importanţă. Imediat după ce a rostit acele cuvinte, i-a închis. Gheorghe Deli-Iorga a încercat să-şi sune de câteva ori amicul pentru a afla unde este, dar acesta nu i-a mai răspuns… Îngrijorat, suspectul a plecat de la locul de muncă”, a declarat procurorul de caz. Gheorghe Deli-Iorga le-a spus anchetatorilor că mai întâi a mers acasă. Tulburat de ultimele cuvinte ale prietenului său, acesta a golit o sticlă întreagă de coniac. Apoi s-a îmbrăcat şi a plecat spre domiciliul soţilor Petre şi Elena Garoafă.
FILMUL CRIMELOR. Gheorghe Deli-Iorga a declarat la audieri că a stat de vorbă cu soţii Garoafă timp de aproape o oră, în încercarea de a-i convinge pe aceştia să discute cu Gabriela despre problemele pe care le avea în căsnicie. Era convins că intervenţia părinţilor ar putea să schimbe comportamentul tinerei faţă de Bogdan. La un moment dat, Petre Garoafă l-a rugat pe tânăr să-l ajute să care ceva la subsolul locuinţei. Gheorghe Deli-Iorga le-a spus oamenilor legii că a continuat să-i povestească tatălui Gabrielei despre problemele conjugale ale fiicei sale, fără să-şi dea seama că bătrânul începe să-şi piardă răbdarea. “Suspectul a declarat că, pe parcursul dialogului, Petre Garoafă s-a enervat şi a început să îl înjure şi că bărbatul a apucat un cuţit cu care l-a ameninţat. Suspectul susţine că l-a dezarmat pe Petre Garoafă şi apoi l-a înjunghiat. Zgomotele au fost auzite de Elena Garoafă”, a precizat procurorul de caz. Femeia a pus şi ea mâna pe un cuţit în încercarea de a se apăra de agresorul care urcase şi care, plin de sânge, se îndrepta spre ea. Nu a avut nicio şansă în faţa atacatorului. Anchetatorii spun că Gheorghe Deli-Iorga i-a smuls arma din mână şi a lovit-o de mai multe ori. Cu ultimele puteri, femeia s-a îndreptat spre o uşă, într-o încercare disperată de a scăpa din mâinile agresorului, dar acesta a ajuns-o din urmă, a tras-o înapoi şi i-a aplicat loviturile fatale. “Mâna nu mi se mai oprea…”, le-a spus Gheorghe Deli-Iorga procurorilor în timpul audierilor. Totul se întâmpla în jurul orelor 11.30.
S-A ASCUNS ÎN CASĂ. Imediat după ce a realizat ce făcuse, spun oamenii legii, Gheorghe Deli-Iorga a fugit acasă. După aproape o oră şi jumătate, tânărul s-a speriat şi s-a hotărât să se întoarcă în casa soţilor Garoafă, pentru a-şi acoperi urmele. El le-a spus anchetatorilor că mai întâi a înfăşurat cadavrul lui Petre Garoafă într-un covor şi l-a ascuns sub patul de la subsol, după care a înghesuit cadavrul Elenei Garoafă în şifonier, blocând uşile cu un fotoliu. Principalul suspect le-a mai spus anchetatorilor că a şters cu nişte cârpe bălţile de sânge de pe podelele imobilului şi că a aşternut pe jos mai multe pleduri curate. Acesta a luat apoi de pe jos cele două cuţite şi s-a îndreptat spre ieşire. “În momentul în care a realizat, însă, că strada este plină de oameni care l-ar putea observa părăsind casa celor două victime, acesta s-a răzgândit şi s-a ascuns în subsolul locuinţei”, a declarat procurorul de caz. Între timp, poliţiştii din Cernavodă aflaseră că Bogdan Mitu şi-a înecat soţia în apele Canalului Dunăre – Marea Neagră, iar oamenii încercau să dea de urma părinţilor tinerei, pentru a le da teribila veste. Rând pe rând, în gospodăria soţilor Garoafă au intrat vecinii, poliţiştii din Cernavodă şi mai mulţi asistenţi sociali care îi căutau pe soţii Garoafă. Pare incredibil faptul că, în tot acest timp, Gheorghe Deli-Iorga se afla în casă, aşteptând un moment prielnic pentru a fugi. După câteva ore petrecute în locuinţa soţilor Garoafă, Gheorghe Deli-Iorga a reuşit să iasă fără a fi văzut…
ARMA CRIMEI. Oamenii legii spun că Gheorghe Deli-Iorga a fost inclus în cercul de suspecţi după ce actul său de identitate a fost descoperit în poşeta Gabrielei Mitu. După câteva ore de audieri, acesta declara că este autorul dublului asasinat. Între timp, tânărul a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor deosebit de grav. Anchetatorii au reuşit să găsească marţi, la groapa de gunoi din Cernavodă, un cuţit despre care cred că a fost folosit de Gheorghe Deli-Iorga pentru uciderea Elenei Garoafă. “Prelevarea probelor de pe armă se va face foarte greu, în condiţiile în care aceasta a stat în aer liber atâta timp. Vom vedea ce se va putea face. I-am arătat cuţitul lui Gheorghe Deli-Iorga, iar acesta a spus că seamănă cu cel pe care l-a folosit-o pentru a o ucide pe Elena Garoafă”, a declarat procurorul de caz. Anchetatorii continuă căutările, în speranţa că vor reuşi să găsească şi a doua armă.
BOGDAN MITU, ÎNCĂ DE NEGĂSIT. Autorităţile au continuat ieri să caute trupul neînsufleţit al lui Bogdan Mitu, în apele Canalului Dunăre – Marea Neagră, însă fără niciun rezultat. Trei scafandri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au luat parte la operaţiune, dar, din cauza temperaturii foarte scăzute, aceştia au fost nevoiţi să renunţe la căutări mai devreme decât se estimase iniţial. “Este frig, iar echipamentul a început să îngheţe. De asemenea, vizibilitatea este redusă, vorbim aici despre 25 – 30 de centimetri”, a declarat maiorul Adrian Hornea, din cadrul ISU “Dobrogea”. Bogda Mitu este în continuare dat dispărut.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Lucrările la Podul de la ecluza Cernavodă au demarat cu o... pauză

Tatăl lui Deli-Iorga: “Am bănuiala că acoperă pe cineva”
“NICI SĂ MINTĂ NU PUTEA!”. Tatăl lui Gheorghe Deli-Iorga este convins că fiul său, principalul suspect în cazul dublului asasinat de la Cernavodă, nu a comis crimele care au şocat o ţară întreagă. „Vorbim aici despre un tânăr foarte emotiv, slab de înger cum se spune în popor, care se pierdea cu firea şi dacă ţipai la el. Nu ar fi putut să comită o asemnea faptă, sunt sigur de acest lucru. El nici să mintă nu putea. Cum să omoare doi oameni care nu i-au făcut nimic? Până acum nu am reuşit să stau de vorbă cu el, dar simt că nu el este vinovat şi am bănuiala că acoperă pe cineva, nu ştiu pe cine. Sper ca în seara asta (aseară - n.r.) să am timp să discut cu el, poate aşa voi reuşi să înţeleg ce l-a determinat să spună că el i-a ucis pe părinţii Gabrielei Mitu”, povesteşte tatăl lui Gheorghe Deli-Iorga. Bărbatul spune că există fragmente neclare în declaraţia dată de fiul său în faţa procurorilor. „El a susţinut, la un moment dat, că, în ziua în care a mers la domiciliul soţilor Garoafă, era beat. Eu vă spun cu mâna pe inimă că el nu consumă băuturi alcoolice. În noaptea de Revelion, la miezul nopţii, a băut şampanie de copii pentru că a doua zi mergea la serviciu. Este un tânăr foarte responsabil şi foarte cuminte. Până acum nu a avut probleme cu legea niciodată, era foarte liniştit... Şi acum, dintr-o dată să omoare doi oameni, cu 50 de lovituri de cuţit?”, a mai spus tatăl lui Gheorghe Deli-Iorga. Fratele acestuia spune că a fost coleg de clasă cu Bogdan Mitu. „Tot ce ştiu despre el este că citea foarte mult şi că era pasionat de psihologie. Mă mai întâlneam cu el uneori, dar îl salutam şi cam atât. Era foarte bun prieten cu Giani”, a declarat acesta.
PRINCIPALUL SUSPECT. Gheorghe Deli-Iorga este cercetat de oamenii legii pentru comiterea infracţiunii de omor deosebit de grav. Acesta a devenit principalul suspect în dosarul dublului asasinat care a şocat întreaga ţară după ce a declarat, în timpul audierilor, că el i-a omorât pe soţii Garoafă. Tânărul le-a spus procurorilor că luni a mers la domiciliul celor două victime, situat pe strada Călăraşi din Cernavodă, pentru a discuta despre problemele pe care Gabriela şi Bogdan Mitu, cel mai bun prieten al său, le aveau în căsnicie. După ce a făcut declaraţia-şoc, Deli-Iorga a mers alături de anchetatori la locuinţa soţilor Garoafă, unde a descris modul în care i-a omorât pe cei doi, după care le-a indicat poliţiştilor locurile în care şi-a aruncat hainele murdare de sânge. Deli-Iorga a mai declarat că, după ce i-a omorât pe soţii Garoafă, a plecat acasă. După câteva ore, realizând ce a făcut, s-a întors la locuinţa celor două victime şi a ascuns cadavrele, pe cel al femeii într-un şifonier, iar pe cel al bărbatului, sub pat.
CĂUTĂRILE CONTINUĂ. Poliţiştii constănţeni au anunţat ieri că vor continua să caute trupul neînsufleţit al lui Bogdan Mitu, despre care se crede că a murit înecat în apele Canalului Dunăre - Marea Neagră. Oamenii legii au făcut demersurile necesare pentru a împrumuta de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos o navă dotată cu un sonar extrem de performant, care va putea fi folosită, cel mai probabil, chiar astăzi. Operaţiunile care au fost desfăşurate până acum nu au dus la niciun rezultat. Anchetatorii nu exclud, însă, posibilitatea ca Bogdan Mitu să fie în viaţă, aşa că acesta este în continuare dat în urmărire generală. Părinţii lui Bogdan Mitu şi cei ai lui Gheorghe Deli-Iorga au fost audiaţi ieri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
(sursa: www.telegrafonline.ro)
Cauta in blogul e-Cernavoda
Archives
-
▼
2011
(47)
- ► 06/26 - 07/03 (6)
- ► 05/08 - 05/15 (4)
- ► 04/03 - 04/10 (2)
- ► 02/20 - 02/27 (5)
- ► 02/13 - 02/20 (5)
-
►
01/16 - 01/23
(9)
- Recursul presupusului criminal de la Cernavodă, re...
- Cernavoda: Lucrări de protecţie împotriva inundaţi...
- Hot de animale din Cernavoda a incercat sa mituias...
- Hoţi prinşi în flagrant delict in Cernavoda
- Bechtel vrea să construiască reactoarele 3 şi 4 de...
- Lambada, motiv de sinucidere la Cernavodă
- 1.000 de cernăvodeni fără apă din cauza datoriilor
- Închiderea podului de la ecluză, mai mulţi bani pe...
- Cartierul Columbia din Cernavodă va rămâne fără apă
- ► 01/09 - 01/16 (7)
- ► 01/02 - 01/09 (6)
-
►
2010
(95)
- ► 12/12 - 12/19 (3)
- ► 12/05 - 12/12 (1)
- ► 11/07 - 11/14 (4)
- ► 10/31 - 11/07 (1)
- ► 10/10 - 10/17 (3)
- ► 09/26 - 10/03 (2)
- ► 09/19 - 09/26 (2)
- ► 08/29 - 09/05 (3)
- ► 08/22 - 08/29 (2)
- ► 08/08 - 08/15 (3)
- ► 08/01 - 08/08 (4)
- ► 07/11 - 07/18 (2)
- ► 07/04 - 07/11 (3)
- ► 06/27 - 07/04 (1)
- ► 06/20 - 06/27 (3)
- ► 06/13 - 06/20 (6)
- ► 06/06 - 06/13 (7)
- ► 05/30 - 06/06 (8)
- ► 05/23 - 05/30 (5)
- ► 05/16 - 05/23 (1)
- ► 05/02 - 05/09 (4)
- ► 04/25 - 05/02 (5)
- ► 04/18 - 04/25 (4)
- ► 04/11 - 04/18 (4)
- ► 04/04 - 04/11 (4)
- ► 03/21 - 03/28 (8)
- ► 03/14 - 03/21 (2)
-
►
2009
(38)
- ► 11/29 - 12/06 (1)
- ► 11/08 - 11/15 (1)
- ► 11/01 - 11/08 (3)
- ► 10/25 - 11/01 (4)
- ► 10/18 - 10/25 (1)
- ► 10/11 - 10/18 (3)
- ► 10/04 - 10/11 (2)
- ► 08/16 - 08/23 (2)
- ► 08/09 - 08/16 (3)
- ► 08/02 - 08/09 (1)
- ► 07/12 - 07/19 (1)
- ► 07/05 - 07/12 (1)
- ► 06/28 - 07/05 (2)
- ► 06/21 - 06/28 (1)
- ► 05/03 - 05/10 (2)
- ► 04/26 - 05/03 (3)
- ► 04/19 - 04/26 (2)
- ► 04/12 - 04/19 (2)
- ► 03/01 - 03/08 (2)
- ► 01/18 - 01/25 (1)
-
►
2008
(131)
- ► 12/28 - 01/04 (1)
- ► 12/07 - 12/14 (1)
- ► 11/30 - 12/07 (8)
- ► 11/16 - 11/23 (2)
- ► 11/02 - 11/09 (2)
- ► 10/26 - 11/02 (2)
- ► 10/19 - 10/26 (6)
- ► 10/12 - 10/19 (1)
- ► 09/28 - 10/05 (6)
- ► 09/21 - 09/28 (5)
- ► 09/14 - 09/21 (1)
- ► 09/07 - 09/14 (6)
- ► 08/31 - 09/07 (2)
- ► 08/17 - 08/24 (4)
- ► 08/10 - 08/17 (1)
- ► 08/03 - 08/10 (3)
- ► 07/27 - 08/03 (6)
- ► 07/20 - 07/27 (9)
- ► 07/13 - 07/20 (12)
- ► 07/06 - 07/13 (17)
- ► 06/29 - 07/06 (9)
- ► 06/22 - 06/29 (3)
- ► 06/15 - 06/22 (3)
- ► 06/08 - 06/15 (2)
- ► 06/01 - 06/08 (3)
- ► 05/25 - 06/01 (1)
- ► 05/18 - 05/25 (1)
- ► 05/11 - 05/18 (1)
- ► 05/04 - 05/11 (4)
- ► 04/27 - 05/04 (1)
- ► 04/20 - 04/27 (5)
- ► 04/13 - 04/20 (2)
- ► 04/06 - 04/13 (1)